Nyans partiledare anmäler Bulletin och Uvell för grovt förtal

Bild: Faksimil Twitter / uvell.se
  • Lördag 14 maj 2022 2022-05-14
E-post

SVERIGE Mikail Yüksel, partiledare för Nyans, anmäler den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell och tidningen Bulletin för grovt förtal. Detta efter publiceringar med falska uppgifter om att han skulle ha haft ett kriminellt förflutet.
– Hade jag varit dömd så hade jag varit öppen med det också. Jag har ingenting att dölja, säger Yüksel i en video på Twitter.

Det var Weidmo Uvell som var först att publicera uppgifterna på sin blogg under fredagseftermiddagen. I det nu borttagna blogginlägget påstod hon att partiledaren för Nyans tidigare dömts till tre års fängelse för grovt narkotikabrott 2012.

Det fanns dock ett litet problem med publiceringen.

Den dom som Weidmo Uvell hänvisade till rörde inte Nyans partiledare Mikail Yüksel, utan en annan person med ett liknande namn. Förutom information om den dömde publicerade hon även uppgifter om olika företag som han står på tillsammans med andra personer som också namngavs i texten.

Nyheter Idags genomgång av domen visar att personen som misstogs för partiledaren beskriver sig själv som syrian, medan Mikail Yüksel är muslim med turkiska rötter. Därtill har Yüksel angett ett annat födelsedatum på Facebook än det som stod på ”dubbelgångaren” i domen.

Bulletin hakade på

Baserat på texten från Weidmo Uvell publicerade även nyhetssajten Bulletin de felaktiga uppgifterna om partiledarens tidigare förehavanden. I efterhand har man publicerat en rättelse där man skriver hur man gjorde för att kontrollera uppgifterna och varför artikeln publicerades under fredagseftermiddagen.

”Några minuter senare avpublicerades artikeln, när Bulletin upptäckte misstaget. Med det sagt skyller vi inte ifrån oss, publiceringen skulle aldrig ha gjorts och vi på Bulletin kan bara sträcka ut handen och be både Mikail Yüksel och hans närstående uppriktigt om ursäkt”, skriver man i rättelsen.

Efter att ha utpekats som en tidigare kriminell meddelar Yüksel på Twitter att han anmält både Rebecca Weidmo Uvell och Bulletin för grovt förtal. Eventuella pengar från domslutet planerar han att donera till ett moskébygge.

– Ärligt talat: har ni inte förstått att jag inte är rädd för något och jag är alltid ärlig. Hade jag varit dömd så hade jag varit öppen med det också. Jag har ingenting att dölja, säger han i en video på Twitter.

I en annan tweet skriver han att han känt till den andre personen med liknande namn sedan 2019 och ”har väntat på att en idiot skulle gå på det”.

Dessutom skriver han att han blivit kontaktad av de berörda personerna i Weidmo Uvells blogginlägg och att de också kommer att agera.

När Nyheter Idag försöker nå Rebecca Weidmo Uvell för en kommentar är hon fåordig.

”Inga kommentarer”, skriver hon i ett sms.

På Twitter ber hon något senare om ursäkt för publiceringen.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Läs även: Nyans partiledare tänker JO-anmäla Polisen: ”Hets mot muslimer”

Läs även: Nyans partiledare försvarar IS-återvändarna – rasar mot TV4

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag