Partiet Nyans vill förbjuda anklagelser om extremism – kallar Nyheter Idag ”högerextrema”

Bild: Faksimil Facebook / Astrid Eriksson Tropp (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 5 okt 2021 2021-10-05
E-post

”Att slänga ordet ’extremism’ hit och dit, p.g.a. människors religiösa bakgrund skall definitivt inte betraktas som yttrandefrihet” skriver islamistiska Partiet Nyans i ett inlägg på Facebook. Men när Nyheter Idag kontaktar partiledare Mikail Yüksel för frågor om utspelet kallar han Nyheter Idag för ”högerextrema”. 

Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, friades förra veckan av hovrätten för Västra Sverige för grovt förtal. Bakgrunden var att hon stämts av aktivisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi efter att hon kallat dem ”extremister” och ”antidemokrater” på sin blogg.

LÄS ÄVEN: Hermansson frias av hovrätten för grovt förtal

Nu vänder sig det islamistiska Partiet Nyans mot den friande domen. I ett inlägg på Facebook skriver partiet att Hermanssons anklagelser om extremism inte borde rymmas inom yttrandefriheten.

”Hovrättens friande dom om förtal mot Ann-Sofie Hermansson är ännu ett skäl till varför islamofobi behöver ha egen brottsrubricering. Att slänga ordet ’extremism’ hit och dit, p.g.a. människors religiösa bakgrund skall definitivt inte betraktas som yttrandefrihet”, skriver partiet i inlägget.

Partiet beskriver det också som en prioriterad fråga: ”Islamofobin är ett av Sveriges främsta problem. Kommer vi in i riksdagen, lovar vi att sätta islamofobin högt på agendan.”

Nyheter Idag har varit i kontakt med Mikail Yüksel för att ställa frågor om utspelet. Men han vill inte svara på frågor från Nyheter Idag.

– Jag ger inte intervjuer i högerextrema sajter, säger han.

Partiet Nyans bildades 2019 av Mikail Yüksel, som året innan uteslutits ur Centerpartiet på grund av samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna. Enligt Ledarsidorna är Partiet Nyans ett öppet islamistiskt parti.

LÄS ÄVEN: Hotet mot S: Islamiska Partiet Nyans storsatsar på Stockholms förorter med Rinkebys informelle ”borgmästare”

LÄS ÄVEN: Partiet Nyans strategi: Ta väljare från JÖK-partierna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag