Nytt lagförslag kriminaliserar samröre med terrorister

Foto: Flickr
  • Torsdag 23 maj 2019 2019-05-23
E-post 281

Ett nytt lagförslag från regeringen ska kriminalisera samröre med terroristorganisationer. Lagförslaget är en omarbetning av ett tidigare förslag som fick kritik från lagrådet, och justitieminister Morgan Johansson (S) hoppas att lagen kan träda i kraft nästa år. 

Regeringen lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terroristorganisationer, rapporterar SR.

Lagförslaget är en omarbetning av ett tidigare förslag, som fick kritik av lagrådet för att förslaget kan strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Läs även: Upp till tio års fängelse för olaglig vistelse i Syrien enligt ny brittisk lag

– Vi har ju arbetat om förslaget, och vi går nu vidare med ett självständigt och utvidgat samröresbrott, där vi täcker in så många handlingar som vi kan, inom ramen för de begränsningar som grundlagen sätter upp, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Som exempel på de handlingar lagförslaget kommer förbjuda nämner Johansson ”att ta befattning med vapen, att upplåta lokaler eller mark för en terroristorganisation, att ordna möten, att försöka rekrytera till en terroristorganisation, att resa utomlands för att ha samröre med en sådan organisation”.

– Det är olika handlingar där man helt enkelt försöker understödja och främja en terroristorganisations verksamhet, säger justitieminister Morgan Johansson till SR.

Läs även: Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

Enligt lagförslaget ska samröre kunna ge upp till sex års fängelse. Vad som ska ses som en terroristorganisation blir upp till domstolarna att bestämma. Som underlag kan sanktionslistor från FN och EU komma att användas.

På tisdagen skickades det nya lagförslaget ut på remiss, och Johansson hoppas att den nya lagen kan börja gälla från och med nästa år.

– Den innebär att man täcker in ett mycket större område än det vi i dag har kunnat lagföra för, exempelvis en stor del av de handlingar som begåtts av de personer som fortfarande befinner sig i Syrien och har jobbat för IS, säger Johansson.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag