Nytt norskt stöd till elkunder – svenska energiministern erbjuder ”förståelse och medkänsla”

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0/Mrund/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 13 dec 2021 2021-12-13
E-post

Norska regeringen har tidigare sänkt elskatten med nära 3 miljarder för att stödja landets elkunder. Nu kommer norska elkunder dessutom få ett direktstöd i form av att staten betalar hälften av elpriset när det överstiger 70 öre. Men i Sverige är något stöd till elkunderna inte aktuellt, säger den nya energiministern Khashayar Farmanbar (S), som istället erbjuder svenska elkunder ”stor förståelse och medkänsla”.

I november meddelade den norska regeringen att man kommer sänka elskatten med nära 3 miljarder för att stödja landets elkunder under den pågående europeiska elkrisen.

Läs även: Norges regering sänker elskatten med nära 3 miljarder

Nu kommer ytterligare stöd till de norska elkunderna, då den norska regeringen inför ett direkt stöd till elkunder för perioder när elen är särskilt dyr.

När det genomsnittliga elpriset under en månad överstiger 70 öre per kilowattimme kommer norska staten betala hälften av den ytterligare kostnaden, vilket ska ske som ett avdrag på elkundens faktura.

Avdraget kommer gälla under vintermånaderna, det vill säga mellan december och mars, och beräknas kosta omkring 5 miljarder norska kronor.

– Från och med nästa elräkning i mitten av januari ska hushållen få ett avdrag och det kommer att framgå i elbolagens fakturor, säger statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) på en presskonferens.

Sveriges nya energiminister Khashayar Farmanbar säger till Sveriges Radio att något stöd till svenska elkunder inte är aktuellt, trots att elpriset är högre i Sverige än i Norge. Istället erbjuder Farmanbar svenska elkunder ”stor förståelse och medkänsla”.

– Jag har stor förståelse och medkänsla för de hushåll som drabbas, i synnerhet de som inte har bundna elavtal och lite snabbare drabbas av det här, säger Farmanbar till SR.

– I dagsläget har regeringen inga planer på att gå in med statliga subventioner, men vi följer utvecklingen noga, fortsätter han.

Läs även: Magdalena Anderssons tips till elkunder: Skaffa bundet elavtal

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Läs även: Ygeman fick fel – elpriset når nytt rekord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag