Nytt skandalskadestånd – pappa till mordoffer rasar

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 13 dec 2023 2023-12-13
E-post 0

En 23-åring som dömts för medhjälp till mord får 51 000 kronor i skadestånd efter att ha suttit häktad som misstänkt för ett annat brott, som han senare blev friad för. Nu rasar mordoffrets pappa mot skadeståndet till mannen.

– Det här är ett hån mot oss och alla drabbade brottsoffer, säger pappan till SVT.

I november 2020 sköts en ung man ihjäl utanför högskolan i Borås. En 23-årig man dömdes i hovrätten för medhjälp till mord.

23-åringen var även misstänkt för grov narkotikasmuggling, ett brott han även blev häktad för. Men han friades från de misstankarna, och tilldömdes i oktober i år ett skadestånd på 51 000 kronor för de två månader han satt häktad.

Samtidigt dömdes han för att ha hotat med att ”slå sönder” en åklagare.

Skadeståndet till 23-åringen upprör mordoffrets pappa Tarek, som själv fick 60 000 i skadestånd för mordet på sin son.

– Man blir så förbannad. Jag vet inte vem jag ska skylla på, men det system som finns nu fungerar inte, säger Tarek till SVT.

Tareks familj får sammanlagt 275 000 kronor i skadestånd för sonens död, och en del av 23-åringens skadestånd kommer användas för att betala skadeståndet till familjen.

– Jag blev jätteglad att vi fick pengarna och inte han, för han är inte värd några pengar, säger Tarek.

De skadestånd som delas ut till dömda kriminella fick stor uppmärksamhet i augusti 2021 då JK beviljade flerfaldigt dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali ett skadestånd på 840 000 efter att ha fått sin ålder nedskriven av rätten och därmed suttit i fängelse för länge.

Al-Ali var dömd för två brutala våldtäkter mot kvinnor i Malmö, och det skadestånd han beviljades av Justitiekansler Mari Heidenborg var betydligt högre än vad något av hans offer fick.

Justitiekanslern Mari Heidenborg sade till Svenska Dagbladet att hon bara följt lagen när hon beviljat skadeståndet.

– Jag har förståelse för att gemene man tycker det här är stötande, men det är inget som JK har hittat på, utan det är enligt lag, säger hon till tidningen.

I juni gick statsminister Ulf Kristersson ut med att regeringen planerar att ändra lagen så att dömda kriminella inte längre ska kunna få så höga skadestånd.

”Vi vill begränsa den så kallade frihetsberövandeersättningen, så att ersättning enbart ska betalas ut när det finns goda skäl för det och då enbart med rimliga belopp” skrev Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Nu lovar regeringen stoppa skandalskadestånd till kriminella

Läs även: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Läs även: Misstänktes för knarksmuggling – fick skadestånd för äcklig toalett

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag