Okänd poliskälla lämnade ut interna dokument om sexövergreppen till DN

  • Tisdag 12 jan 2016 2016-01-12
E-post 1109

STOCKHOLM Dagens Nyheter har kommit över interna handlingar om sexövergreppen under ”We are Sthlm” i somras av en källa inom polismyndigheten utan att behöva gå via myndighetens jurister. Uppgifterna om poliskällan är betungande för DN eftersom de tyder på att tidningen, tvärtemot vad de påstår, haft möjlighet att bekräfta de nyhetstips de fick in om övergreppen.

For english version: Unknown Police Source Leaked Internal Documents On Sexual Assault to DN

Redan i söndags publicerade DN en artikel på sin hemsida där delar av interna rapporter från polisen som handlar om We are Sthlm-festivalen citeras.

I rapporterna kan man läsa om de problem polisen hade med stora grupper av ensamkommande flyktingungdomar som sexofredade de tonårstjejer som kommit för att lyssna på sina idoler, däribland popstjärnan och feministikonen Zara Larsson.

Nyheter Idag har tagit del av rapporterna genom att vända sig till juristerna vid Stockholmspolisens rättsavdelning. I en av rapporterna kan man bland annat läsa följande:

”En stor problemgrupp under kvällen har varit ett ungdomsgäng om ca 50personer. Dessa är sk. ensamkommande flyktingungdomar, företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för merparten av bråken under kvällen, bla. det då målsägaren fick armen avslagen. Gänget återkommer varje kväll och de gripna släpps ut ganska snabbt efter införandet.”

Spårlöst utlämnade

När en journalist begär ut interna rapporter från polisen diarieförs denna begäran av de jurister som handlägger journalistens begäran. Men någon sådan begäran från DN diariefördes inte hos polismyndigheten förrän under tisdagsmorgonen.

– Det var idag, imorse klockan 08:59, som jag lämnade ut dem till Lars Wierup (DN-journalist red. anm), säger juristen och polisinspektören Joakim Righammar på rättsavdelningen till Nyheter Idag under tisdagen.

Righammar ägnar över en timmes tid för att gå igenom när rapporterna lämnats ut, men konstaterar att ingen rapport officiellt lämnats ut från polismyndigheten förrän den här veckan.

– Jag kan inte se att de har fått ut någonting alls rörande ”WAS” förrän jag lämnade ut det här idag. Det är det enda jag vet som är utlämnat. Systemen visar ingenting annat, det är helt tydligt, säger han.

Righammar säger också att Wierup fick ut vissa handlingar via presstjänsten under måndagen, men inga handlingar hade lämnats ut i söndagskväll när DN publicerade den artikel där stora stycken av de handlingar de officiellt sett ännu inte hade fått citerades.

– Ingenting som är registrerat, vi jurister är ju lediga på helgerna, och om det går formellt går det via oss och vi är inte här på helgerna, säger han.

Bild: Skärmdumpar
Bild: Skärmdumpar ur DN-artikeln

Enda förklaringen: En poliskälla

Joakim Righammar har två förklaringar till att DN kommit över materialet utan att gå via honom eller någon av hans kollegor. Den ena går ut på att presstjänsten på något sätt haft tillgång till materialet och på så sätt lämnat ut det till DN.

Men det är en hypotes som Stockholmspolisens presstalesman Tove Hägg tillbakavisar eftersom presstjänsten vänder sig till rättsenheten och diarieför varje begäran om att lämna ut en offentlig handling.

– Begär du ut papper så diarieför vi ju den begäran, säger hon.

Så man kan inte ringa till pressen och så skickar du det ändå?

– Nej, jag har ju en skyldighet att diarieföra.

Den andra och enda återstående förklaringen är att DN har eller haft en källa på polismyndigheten som haft tillgång till de interna handlingarna och som läckt dem till DN utan att gå via juristerna och diarieföra att de lämnats ut.

Vem det i sådana fall är som DN haft kontakt med inne i polishuset och när DN fått handlingarna skickade till sig kan Righammar av juridiska skäl inte utreda eftersom de polisanställda omfattas av meddelarfriheten.

– Nej, inte från polisen vad jag känner till. Vi kan inte efterforska hur som helst, säger han.

Att DN fått handlingar skickade till sig, utan att behöva gå via polisens jurister, är besvärande för tidningen eftersom det tyder på att de har haft nära kontakt med en källa inom polismyndigheten med god kunskap om och insikt i de många sexövergrepp som drabbade unga tjejer under festivalen ”We are Sthlm” i Kungsträdgården i somras.

Vem den källan är och när DN fått handlingarna skickade till sig är däremot oklart.

Nyheter Idag har under tisdagen försökt nå såväl DN-journalisten Hanne Kjöller som DN-redaktören Caspar Opitz för en kommentar. Ingen av dem har velat uttala sig.

Vill du stötta Nyheter Idag och våra mediegranskningar? Donera en slant via Swish till telefonnummer 070-090 61 90 och hjälp oss med framtida granskningar.

   Alla artiklar om DN:s mörkläggning 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag