DN lägger skulden för mörkläggning på polisen – Polisman: ”Det är ju bullshit”

Ett stort antal unga tjejer utsattes för sexuella ofredanden under en festival där bland andra Zara Larsson uppträdde. Foto: Stockholms stad/Skärmdump dn.se
  • Söndag 10 jan 2016 2016-01-10
E-post 2776

STOCKHOLM Dagens Nyheter lägger ikväll skulden på polismyndigheten för att tidningen i somras inte rapporterade om sexövergreppen i Kungsträdgården i samband med ungdomsfestivalen ”We are Sthlm”. Men den polisman som då hade kontakt med DN ger inte mycket för tidningens förklaring. – Det är ju bullshit, säger han.

Vi kallar honom Lars. Lars är polisinspektör och har i många år jobbat på Stockholmspolisen. Han vill vara anonym ”eftersom min myndighet är som den är”, säger han till Nyheter Idag.

Lars har stor erfarenhet av att arbeta som polisman vid festivaler i Stockholm och var med redan under vattenfestivalernas dagar på 90-talet.

– Jag är bekant med vilken stegring och utveckling det här har haft, säger han apropå sexbrotten och stöket under festivalerna.

I augusti förra året var Lars en av många poliser som var på plats och arbetade under festivalen ”We are Sthlm”. Han var en av dem som ingrep mot de ensamkommande flyktingbarn som i grupp gav sig på och ofredade ett stort antal unga tjejer.

– Jag var där flera av kvällarna. Jag omhändertog folk och grep folk. Då är man hyfsat insatt, säger han.

Men när Dagens Nyheter ikväll i en artikel svarar på den massiva kritiken mot att tidningen tystat ned händelserna i Kungsträdgården hävdar tidningen att det var polismyndigheten, inte de, som försökte mörklägga händelserna i festivalparken.

”I våra regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och källor fick vi i somras ingen bekräftelse på dessa ofredanden”, skriver DN.

Men det är något som Lars inte håller med om, som flera gånger ringde till DN-journalisten Hanne Kjöller för att få henne att skriva om sexövergreppen.

– Jag har ingen aning om vilka uppgifter som polisens presstalesman har gett, oftast brukar tidningarna själva aktivt söka efter händelser. Men jag har ju pratat med Hanne Kjöller och jag vet att min vän pratat med henne, hon är ju en del av DN, säger Lars och tillägger:

– Så att de inte har vetat om det, det är ju bullshit.

   Alla artiklar om DN:s mörkläggning 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag