Ordningsvakt om rökförbudet: ”Mer stök, bråk och säkerhetsfaror”

Bild: Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 251

Krögare och väktare som arbetar på krogen larmar om att det nya rökförbudet, som förbjuder rökning på uteserveringar, skapat större otrygghet på deras arbetsplatser rapporterar F Plus.

Ordningsvakten Christer Jansson på företaget Gävleborgs bevakning berättar för F Plus att han sedan det nya rökförbudet infördes den 1 juli ägnar 40 procent av arbetstid åt att säga till, avvisa och mota bort rökare från krogmiljön, vilket gör att han inte hinner med sina ordinarie arbetsuppgifter.

– Vi har tappat kontrollen. I slutändan är det krögarna och gästerna som drabbas av mer stök, bråk och säkerhetsfaror. När vi springer runt och jagar rökare kan gäster skada sig, det kan bli bråk, ja hela krogen kan ju brinna upp. Det är en livsfarlig situation helt enkelt, säger Jansson till F Plus.

Läs även: Missnöje bland poliser och krögare inför nytt rökförbud

Jansson, som jobbat som ordningsvakt i nästan 30 år, säger att situationen aldrig varit så illa som efter att rökförbudet infördes, och menar att lagstiftarna inte har tänkt igenom konsekvenserna innan de klubbade igenom lagen.

– Jag är övertygad om att allmänheten tycker att ordningsvakternas resurser behövs till annat här i samhället, säger Jansson.

Läs även: Vänsterpolitiken slår hårt mot Kajsa Ekis Ekman – nu rasar hon mot rökförbudet

Stefan Lundin, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita, anser att tillämpningen av det nya rökförbudet behöver ses över.

– Under hösten kommer vi att närmare undersöka hur rökförbudet påverkar våra medlemmar, säger Lundin till F Plus.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag