Oro för ökad ungdomskriminalitet när familjer inte kan semestra i hemlandet

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 maj 2020 2020-05-20
E-post

BOTKYRKA Ungdomar som på grund av coronakrisen inte får möjlighet att resa till sina föräldrars hemländer riskerar att i stället dras in i kriminell verksamhet. Det varnar Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, för inför sommarlovet.

– Många familjer kommer stanna hemma ifrån att åka på semester till deras hemländer, eller semester till olika orter i både Sverige och utanför, säger Martin Lazar till Sveriges Radios Studio Ett.

– Vi kommer ha många fler barn och unga som inte har någon sysselsättning. De kommer inte ha en aktiv fritidssysselsättning på dagarna, som gör att de kommer exponeras för kanske fel individer som vill rekrytera både barn och ungdomar till kriminella handlingar.

Läs även: Corona stoppar kvotflyktingar på väg till Sverige

Lazar säger även till Studio Ett att polisen tillsammans med kommunen och andra aktörer planerar olika aktiviteter som ”lockar rätt målgrupper” vilket minskar risken att de dras in i kriminalitet.

Nyheter Idag ringer Martin Lazar och frågar vad det säger om samhället att ungdomar behöver ges sysselsättning för att inte hamna i brottslighet. Han svarar att det inte handlar om att vilja ge ungdomar sysselsättning, utan om att hantera konsekvenserna av pandemin.

– Vi vill på förväg varna för att det kommer att vara mycket människor ute på gatorna. Nu handlar det inte bara om barn och unga, det kommer även vara vuxna som blir av med sina jobb, säger Lazar.

– Det här är även kopplat till att vi har en problematik med att man bor väldigt trångt. Det gör att flera kommer välja att inte vara hemma under sommarlovet, med tanke på att det blir bättre väder, det är varmare, dagarna är långa. Då är det roligare att hänga med kompisarna ute där man bor.

Läs även: Ylva Johansson: EU hade varit mycket fattigare utan invandring

Nyheter Idag frågar om de här problemen framför allt berör personer med invandrarbakgrund. Martin Lazar säger att det även kan gälla andra.

– Men majoriteten från våra områden har en koppling till andra länder än Sverige. Det har varit systematiskt att man har jobbat hela året och när det är dags för sommarlov och semestertider passar man på att åka och hälsa på sina nära och kära från de länder de kommer ifrån.

Läs även: Tysklands inrikesminister: Syrier som semestrar i hemlandet ska bli av med flyktingstatus

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag