Oscarsnominerad film om apatiska barn kritiseras: ”En partsinlaga som indirekt pläderar för grav barnmisshandel”

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Måndag 20 jan 2020 2020-01-20
E-post 112

En dokumentär om apatiska barn i Sverige har nominerats till en Oscar. Men filmen, där Gellert Tamas hävdar att det är fake news att barnen skulle manipuleras av sina föräldrar, får hård kritik av journalisten Ola Sandstig och psykiatern Sven Román.

Kortdokumentären ”De apatiska barnen” av duon Kristine Samuelson och John Haptas som följer tre familjer i Sverige som har barn som drabbats av ”uppgivenhetssyndrom” har nominerats till en Oscar i kategorin bästa kortdokumentär.

Haptas sade på Chicago critics filmfestival 2019 att man inte ville ta ställning i frågan om vad de apatiska syndromen berodde på enligt SVT.

– Vi ville inte villa bort oss i de många teorier som finns kring vad som orsakar syndromet, varför det finns just i Sverige eller i hur man behandlar det bäst. Vi ville att tittaren skulle få emotionell kontakt med de drabbade familjerna, sade Haptas.

Läs även: ”Apatiska” flyktingbarn avslöjar: Vi tvingades spela sjuka

Men i filmen citeras Gellert Tamas som i voice over bland annat säger att ”Det spreds rykten vid den tiden: ’Barnen fejkar det. De bara låtsas att de är sjuka, eller så förgiftar föräldrarna barnen’. Och detta var rykten som spreds av politiker. Men det visade sig att dessa rykten är vad vi kallar för ’fake news’ i dag, propaganda från högerextremister”.

Ola Sandstig, som gjorde reportaget ”Ohörda rop” i Filter om hur två tidigare apatiska barn manipulerades av sina föräldrar, skriver till Nyheter Idag att ”Om man tycker att frysvaror på folks magar är ett vetenskapligt sätt att illustrera äktheten i uppgivenhetssyndrom anser man nog även att Tamas kommentar är ett under av klokskap”, med hänsyftning på en scen i filmen där barnens tillstånd testas genom att ett ispack från frysen läggs på barnens mage.

Läs även: Överläkare: Apatiska asylsökande felbehandlades med tung medicin och elchocker

Filmen kritiseras även av barn och ungdomspsykiatern Sven Román som i ett inlägg på Twitter skriver att ”Detta är ingen dokumentär, utan en partsinlaga som indirekt pläderar för grav barnmisshandel”.

Läs även: Barnpsykiater om de apatiska: ”Vi i vården har bidragit till grav barnmisshandel”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag