Oskyldigt dömd satt fängslad i 16 år – författare ber om ursäkt

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 4 Dec 2021 2021-12-04
E-post 205

USA Anthony Broadwater satt fängslad i 16 år, dömd för att ha våldtagit den amerikanska författaren Alice Sebold. Nu har han frikänts och fått en ursäkt av sitt påstådda offer, rapporterar BBC.

1981 blev den då 18-åriga studenten Alice Sebold våldtagen. Några månader senare larmade hon polisen om en svart man som hon såg på gatan och som hon misstänkte var gärningsmannen. Polisen grep Anthony Broadwater, som mannen hette.

När polisen sedan gjorde en vittneskonfrontation pekade Sebold ut en annan man. Men Broadwater åtalades ändå och Sebold identifierade honom som gärningsmannen när de möttes i domstol. Han dömdes baserat på hennes utsaga samt en håranalys.

16 år senare, 1998, hade Broadwater avtjänat sitt fängelsestraff men var fortsatt inskriven i ett register över sexbrottslingar.

Kulturnytt i P1 rapporterar att Broadwater har haft svårt att få jobb och avstått från att skaffa barn med sin fru på grund av domen.

För Alice Sebold gick det bättre i livet. Hon blev en framgångsrik författare och skrev om sin våldtäkt i självbiografin Lucky, som har sålts i över en miljon exemplar. Senare skrev hon boken The lovely bones som också blev film.

När boken Lucky skulle filmatiseras tyckte en av producenterna, Timothy Mucciante, att det var något som inte stämde med Broadwaters fall. Han anlitade en privatdetektiv och drog snart slutsatsen att en oskyldig man hade dömts.

Den 22 november upphävdes domen mot Anthony Broadwater, nu 61 år gammal, efter att en domstol sett över hans fall och kommit fram till att det fanns allvarliga brister i bevisningen.

Alice Sebold har därefter gjort ett uttalande där hon ber om ursäkt till Broadwater för hennes roll i det som skedde. Han uppges i sin tur vara lättad över att ha fått en ursäkt, och säger till nyhetsbyrån AP att han grät glädjetårar när han blev friad.

Sebold konstaterar i sitt uttalande att den riktiga våldtäktsmannen kom undan och kan ha förgripit sig på fler kvinnor.

Läs även: ”G”-regissören Staffan Hildebrand erkänner barnvåldtäkt: ”Självklart är det fel”

Läs även: Ex-guvernörens bror stängs av från CNN – försökte försvara sin bror från sexanklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag