Östlin (S) avgår – S avfärdar uppgifter om gängkriminell infiltration

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

Nu avgår Ebba Östlin (S) som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men lämnar öppet för att återkomma till posten om hon får medlemmarnas förtroende på det kommande årsmötet. Samtidigt har Socialdemokraterna genomfört en intern utredning, där uppgifterna om gängkriminell infiltration avvisas. 

Ebba Östlin avgår som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, vilket Expressen var först med att rapportera. Östlin avgår efter att ha röstats bort av sina egna partimedlemmar under kuppartade former, och enligt uppgifter till olika medier ska gängkriminellt kopplade personer ha deltagit i omröstningen.

Östlin har lämnat in sin avskedsansökan under måndagen. Ansökan kommer att behandlas på ett möte med  kommunfullmäktige den 23 februari. Östlin avser emellertid att behålla sin plats i kommunfullmäktige, skriver Expressen.

Läs även: Nu kräver S i Botkyrka att Östlin lämnar sitt uppdrag

Östlin öppnar även upp för att återkomma till posten som kommunstyrelsens ordförande om hon skulle få nytt förtroende från Socialdemokraterna under det kommande årsmötet den 18 mars.

”Inför årsmötet har ett antal nomineringar om att jag ska kvarstå som ordförande i kommunstyrelsen inkommit. Jag är självfallet enormt hedrad över det. Om det finns ett brett stöd från medlemmarna på årsmötet står jag fortsatt till förfogande”, skriver Ebba Östlin enligt Expressen.

Samtidigt har Socialdemokraterna genomfört en egen granskning av eventuella kopplingar mellan partiet och gängkriminella – och kommit fram till att det inte finns belägg för att partiet har infiltrerats.

”Partidistriktet har inte funnit några belägg eller indikationer på att Socialdemokraterna i Botkyrka skulle vara infiltrerade eller tagits över av gängkriminella” skriver partiet i ett pressmeddelande.

Partiet kommer emellertid att utesluta en person som medverkade på mötet där Ebba Östlin röstades bort. Detta då personen ”inte samarbetat fullt ut i den utredning vi gjort.”

Den person som utesluts ska inte haft några förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna.

Läs även: ABF om verksamheten i Botkyrka: ”Ingen gängkriminell infiltration”

Läs även: S-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag