Östlin (S) bryter tystnaden: ”Välkomnar att mitt parti tillsatt en utredning”

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Lördag 11 feb 2023 2023-02-11
E-post 0

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin (S) röstades i januari bort av sina egna partimedlemmar i en omröstning där gängkriminella personer uppges ha deltagit. Sedan omröstningen ägde rum har Östlin inte uttalat sig i media eller gjort några inlägg i sociala medier. Men nu bryter Botkyrkas starka kvinna tystnaden. ”Jag välkomnar att mitt parti tillsatt en utredning utifrån den allvarliga situation vi befinner oss i”, skriver hon på Facebook.

I inlägget tackar Östlin för det stöd hon fått den senaste tiden som enligt henne ”flödat in från hela landet” och gjort henne både rörd och tacksam.

Vidare skriver hon att hon välkomnar den utredning som nu tillsatts av S för att reda ut omständigheterna kring hur hon under uppmärksammade former avsattes för två veckor sedan.

”Frågor kring utredningen hänvisar jag till partiet”, skriver Östlin.

Infekterad konflikt

För ett år sedan beslutade Botkyrka kommun att stänga ner flera av ABF:s fritidsgårdar. Detta efter att man påträffat flera oegentligheter i verksamheten.

– Vi kunde konstatera att kriminella element tagit sig in i verksamheten och det påverkar vad kommunen ska bidragsfinansiera, säger kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Pernilla Vera till SVT.

Nedstängningen ledde till en infekterad konflikt inom Socialdemokraterna i Botkyrka som kulminerade i att kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) röstades bort som gruppledare den 28 januari.

Flera medier har rapporterat om hur personer kopplade till gängkriminalitet samt människor som inte ens kunde svenska deltog i omröstningen, som skedde under kuppliknande former.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Östlins motståndare har å sin sida sagt att kommunens starka kvinna röstades bort på grund av hennes ledarstil och att omröstningen ska ha gått rätt till.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande för utbildningsnämnden i Botkyrka, jämför Ebba Östlins motvilja att acceptera omröstningen med Donald Trumps vägran att acceptera presidentvalet 2020 och säger att hon spär på fördomar om kommunen.

– Jag är jätteledsen. Som aktiv politiker jobbar man i stort sett dag och natt för att få bort ett stigma som redan finns i Botkyrka och så har vi en före detta kommunstyrelseordförande som istället spär på bilden genom rykten. Allt för att kunna behålla makt, säger han till Dagens ETC.

Å andra sidan har två lokala partiföreningar – S-föreningen i Tumba och S-föreningen i Norsborg – efter omröstningen gått ut och sagt att de vill ha kvar Östlin som kommunstyrelsens ordförande, rapporterar SVT.

Läs även: Hotfulla meddelanden till de som röstade för Östlin under Botkyrkakuppen

Läs även: Nu kräver S i Botkyrka att Östlin lämnar sitt uppdrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag