Över en halv miljon flyttades från förskola till islamistförening – gift par döms för bokföringsbrott

Foto: passbilder
  • Fredag 9 apr 2021 2021-04-09
E-post 1413

ANGERED Över halv miljon kronor fördes under 2018 och 2019 från den skattefinansierade förskolan Lär & Lek i Göteborg till en islamistisk organisation. Nu har ett gift par dömts för bokföringsbrott. Förskolan har tidigare fått sitt tillstånd indraget på grund av kopplingar till Vetenskapsskolan, som stängdes efter att ha låtit återvändande IS-terrorister undervisa barn.

Över en halv miljon kronor flyttades från förskolan Lär & Lek i Göteborg till en idrottsförening – och därefter vidare till den islamistiska organisationen Sveriges Förenade Muslimer. Nu döms det gifta paret Wasim El-Jomaa och Eva Freih för bokföringsbrott, rapporterar GT.

Läs även: Islamistisk skola stängs av Skolinspektionen – barnen riskerade att utsättas för radikalisering enligt Säpo

Under perioden 2018 till 2019 fördes 545 000 kronor ur förskolan till idrottsföreningen Andalus IF och vidare till föreningen Sveriges Förenade Muslimer.

Överföringarna från förskolan började strax efter att bidrag till Sveriges Förenade Muslimer strypts av både Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, och Göteborgs stad.

I sitt beslut hänvisade MUCF till uttalanden som predikanten Muadh Zamzam gjort vid en föreläsning hos föreningen om att flickor som inte skyler sig från tolv års ålder hamnar i helvetet, vilket stiftelsen Doku tidigare rapporterat.

Muadh Zamzam var vid tillfället anställd vid förskolan Lär & Lek, som fick sitt tillstånd indraget från Göteborgs stad under februari 2020.

Detta på grund av kopplingar till Vetenskapsskolan, där återvändande IS-terrorister arbetat som lärare och mångmiljonbelopp förts ur verksamheten till bankkonton i Saudiarabien och på Malta.

El-Jooma: ”Vi har inte gjort något olagligt i den här biten”

El-Jomaa står bakom de tre konton som varit inblandade i överföringarna och har i förhör sagt att det rör sig om en sponsring av idrottsföreningens verksamhet. Han har tidigare sagt till GT att han och hustrun inte gjort något olagligt.

– För mig handlar det om rätt eller fel. Om det är lagligt eller olagligt. Vi har inte gjort något olagligt i den här biten, så vi har inga mer kommentarer om den här biten, sade Wasim el-Jomaa.

Eva Freih ville inte kommentera åtalet till GT, och hänvisade till sin advokat Allan Stutzinsky. Han kallade det för ”häpnadsväckande” att paret åtalas för grovt brott.

– Eva har inga problem att påstå att hon varit företrädare för förskolebolaget och det kan säkert vara så att det löpande skötts med fördröjning och att det släpats efter något. Men bokföringen är helt riktig, sade Stutzinsky.

Tingsrätten gick inte på åklagarens linje och menar att paret El-Jooma och Greih gjort sig skyldiga till oaktsamhetsbrott. De döms för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter. Bolaget bakom Lär & Lek ska även betala en så kallad företagsbot som uppgår till 100 000 kr.

Förutom domen har Skatteverket tidigare upptaxerat El-Jomaa för de pengar som förts ut ur föreningen i form av oredovisad inkomst.

El-Jomaas och Freih har avböjt att kommentera domen till GT och hänvisar till sina advokater. Freihs advokat Allan Stutzinsky säger att domen är välskriven och välmotiverad, medan el-Jomaas advokat Peter Gillberg säger att både han och hans klient är nöjda med domen.

– Om de ska dömas som tingsrätten har kommit fram till får man säga att vi är ganska nöjda med den bedömningen, säger Gillberg.

Läs även: Uppgifter: Skola i Göteborg drivs av islamistisk jihadistrekryterare

Westerholm: ”Sveriges Förenade Muslimer är en del av brödraskapets kluster”

Ledarsidornas Johan Westerholm säger till Nyheter Idag att islamistiska organisationer får allt svårare att få finansiering genom skolor och studieförbund.

– Det Muslimska Brödraskapets huvudsakliga finansiering har varit folkbildningspengar och utbildningspengar: Vetenskapsskolan, Römosseskolan, Cordobaskolan och hela Ibn rushd-sfären, det vill säga folkbildningen. Nu ser vi hur den är ifrågasatt, framför allt folkbildningsrådet, säger han.

Istället söker organisationerna nu stöd från andra håll, bland annat genom biståndet och offentligt stöd till trossamfund.

– De är väldigt adaptiva. Det är samma personer som dyker upp hela tiden och ibland samma organisationer. De arbetar så att ”där stängdes plånboken på det stället, då tar vi och öppnar på ett annat ställe”.

Föreningen som finansierats med pengar ur förskolan Lär & Lek ingår i det Muslimska brödraskapets sfär, enligt Westerholm.

– Sveriges Förenade Muslimer är en del av brödraskapets kluster, säger han.

Läs även: Ägarna till muslimsk friskola häktade

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag