Özz Nûjens klipp – 35 000 kronor för en timmes föreläsning hos Sundsvalls kommun

Özz Nûjen. Foto: Sanna Dahlén
  • Måndag 19 aug 2019 2019-08-19
E-post 7954

SUNDSVALL Özz Nûjen hamnade i blåsväder när det framkom att Rakhmat Akilov svartjobbat på en av hans fastigheter. Nu är Nûjen – som även profilerat sig för sitt hat mot Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson – tillbaka med besked. Både Emmaboda och Sundsvalls kommun har bokat in Nûjen på entimmesföreläsningar för att tala om mångfald. Sundsvalls kommun betalar 35 000 kronor för kalaset.

Den 4 september föreläser opinionsbildaren och krönikören Özz Nûjen i Emmaboda. På sin hemsida låter Emmaboda kommun – som styrs av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala partiet Bästa alternativet – hälsa att:

”Om du är mottaglig att byta ut dina fördomar och ditt gamla tankesätt mot kunskap och istället tänka på möjligheterna med mångfald, så är denna föreläsning för dig!”

Den 31 oktober är det dags för Sundsvalls kommuninvånare att få lyssna på Nûjen, något som bland annat utlysts i ett evenemang på Facebook. Då anordnas ”Mångfaldsdagen”. Nûjen ska enligt schema hålla en entimmesföreläsning. 35 000 kronor får Nûjen, uppger Christiane Rüdiger (V), ordförande i Navi, Nämnden för Arbetsmarknad, Vuxenutbildning och Integration.

Sundsvalls kommun befinner sig i ett ekonomiskt bekymmersamt läge. 2018 hade kommunen ett underskott på 106 miljoner kronor. SVT rapporterade i maj om att alla köp skulle motiveras.

– Det är inget köpstopp men man ska pröva varje inköp om det är verksamhetskritiskt eller nödvändigt och är det inte det, ska man avstå, sade Åsa Bellander, kommundirektör, till SVT.

Det har inte framgått av de dokument som Nyheter Idag tagit del av på vilket sätt bokningen av Nûjen var ”verksamhetskritisk” eller nödvändig.

I ett mötesprotokoll från april framgår att förvaltningen fått i uppdrag att sätta en inträdesavgift för att delta på Mångfaldsdagen så att den inte belastar nämndens ekonomi. 450 kronor kostar det per deltagare. Men eftersom målgruppen, enligt förvaltningen, är kommunalt och statligt anställda, kommer kommunen i praktiken att betala till sig själv för många av deltagarna. Upplägget gör att man kan säga att evenemanget är självfinansierat.

Özz Nûjen, som numera är skribent för vänstersajten ETC, har tidigare varit krönikör för Expressen. Där har han bland annat kallat Sverigedemokraterna för rasister.

På Twitter har Nûjen hånat SD:s partiledare Jimmie Åkesson efter dennes sjukskrivning.

 

Özz Nûjen hamnade förra året i en rejäl mediestorm när det visade sig att terroristen Akilov under tiden innan attacken på Drottninggatan svartjobbat på en fastighet på Gotland som Nûjen ägde tillsammans med sin syster. Något som Katerina Janouch var först att berätta om på sin hemsida.

När Nûjen konfronterades av journalisten Janne Josefsson gick Nûjen till motattack och kallade bland annat Josefsson för ”creepy gubbe”.

Läs mer: Janne Josefsson nobbar ny intervju med Özz: ”Har problem med sin verklighetsuppfattning”

Läs mer: Efter Akilovtrasslet: Nûjen skojar på – uppträder på ”Klimatriksdagen”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag