Palestinakonferensens ordförande till motattack – anklagar ”israeliska lobbyn” för smutskastning

Bild: Alawdah.eu
  • Tisdag 6 jun 2023 2023-06-06
E-post

Det är den ”israeliska lobbyn” som ligger bakom kritiken mot den Palestinakonferens i Malmö där riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) talade. Det hävdar konferensens ordförande Amin Abou Rashed på en pressträff på måndagen.

– Den israeliska lobbyn har försökt förstöra konferensen. Israels ambassadör har matat personer som tänkt delta med lögner, hävdar Amin Abou Rashed enligt Expressen.

Rashed förnekar att det finns några kopplingar mellan konferensen och Hamas, och menar att det foto av honom och Hamasledaren Ismail Haniya som spridits tagits ur sitt sammanhang.

Som exempel visar han  upp bilder där Hamasledaren poserar tillsammans med en italiensk operasångare och en judisk före detta ledamot av Storbritanniens parlament.

Läs även: Efter talet – nu tvingas El-Haj (S) till timeout från utrikesutskottet

Enligt Rashed kan det bli aktuellt att stämma de personer och medier som ”smutskastat dem”.

– Den juridiska processen är något vi tittar på. En del medier har bett om ursäkt för att ha spridit felaktiga uppgifter, där är det inte aktuellt med någon juridisk process, säger Palestinakonferensens juridiska ombud Bengt Frost till Expressen.

Källor inom Liberalerna har tidigare hävdat att oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) hotat stämma Liberalernas partisekreterare Gulan Avci för förtal på grund av en debattartikel om El-Haj-affären, vilket Andersson förnekat.

– Ingen har hotat någon och Johan Pehrson kan vara helt lugn i den frågan, sade Magdalena Andersson till SVT:s ”Agenda” på söndag kväll.

Advokat Joakim Lundqvist, som bland annat arbetar med medierätt, säger till Expressen att Gulan Avci inte kan anmälas för förtal på grund av en debattartikel.

– En politiker som skriver en debattartikel och får denna publicerad i en tidning kan inte anmälas för förtal. Det följer av grundlag att den enda som kan hållas ansvarig för uppgifter som publiceras i en tidning är tidningens ansvariga utgivare, säger han och fortsätter:

– Om någon upplever sig förtalad genom uppgifter i en tidning ska anmälan mot ansvarig utgivare dessutom inges till Justitiekanslern och inte till polisen, eftersom Justitiekanslern är ensam åklagare på tryck- och yttrandefrihetens område.

Läs även: Magdalena Andersson förnekar hot om anmälan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag