Magdalena Andersson förnekar hot om anmälan

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 5 jun 2023 2023-06-05
E-post 0

Oppositionsledaren Magdalena Anderson förnekar att hon hotat Liberalernas partisekreterare Gulan Avci med en förtalsanmälan efter en debattartikel i Expressen.

– Ingen har hotat någon, säger Andersson i SVT:s ”Agenda” på söndag kväll.

På lördagen publicerade Expressen  uppgiften att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska ha hotat med att polisanmäla Liberalernas partisekreterare Gulan Avci för förtal på grund av en debattartikel om El-Haj-affären.

Läs även: Uppgift: Magdalena Andersson (S) hotade polisanmäla Gulan Avci (L) för debattartikel

Hotet ska ha framförts till Liberalernas partiledare Johan Pehrson innan sändning av en debatt i SVT:s nyhetsprogram ”Aktuellt” på onsdagen.

– Hon sa att om inte Gulan tar tillbaka sin artikel och ber om ursäkt så kommer hon polisanmäla henne för förtal, säger en person i Liberalerna som var med under samtalet till Expressen.

”Erkänner att jag är chockad över Magdalena Anderssons agerande. Jag flydde till Sverige som barn just pga politiskt förtryck. Att en tidigare statsminister i Sverige hotar att polisanmäla mig pga det fria ordet gör ont” skrev Avci i ett inlägg på Twitter på lördagen.

I ett annat inlägg skrev Avci att hon ”är redo att infinna mig i domstol och försvara min rätt att kritisera socialdemokraternas oförmåga att göra upp med antisemitism och extremism”, men tillade att hon ”som demokrat och vän av yttrandefriheten” hellre försvarade sin kritik ”i fri debatt”, en debatt där hon föreslog Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som motpart.

Magdalena Andersson kommenterade inte Expressens uppgifter förrän på söndag kväll då hon gästade SVT:s ”Agenda”, och förnekade att hon skulle hotat att polisanmäla Avci för förtal.

– Ingen har hotat någon och Johan Pehrson kan vara helt lugn i den frågan, säger Magdalena Andersson till SVT.

Upprinnelsen till bråket är att riksdagsledamoten Jamal El-Haj höll tal på en Palestinakonferens i Malmö med kopplingar till terrorgruppen Hamas, trots att partiet avrått honom från att delta.

Reaktionen från partiet när El-Haj trots avrådan deltog på konferensen har emellertid av många uppfattats som ljummen. El-Haj har tagit en ”time-out” från sitt kritiserade deltagande i utrikesutskottet, men fortsätter i övrigt att delta i riksdagens arbete och blir kvar i partiet.

Det kan jämföras med den moderata lokalpolitikern i Malmö Mohammad Yousef Mohammad, som tvingades lämna sitt parti efter att Bulletin avslöjat att han deltagit på samma konferens.

Gulan Avcis debattartikel, som Magdalena Andersson påstås ha hotat att anmäla för förtal, handlade om just Socialdemokraternas och Anderssons behandling av El-Haj.

”Det duger inte att bara temporärt avlägsna Jamal El-Haj från utrikesutskottet när Magdalena Andersson har haft så hög svansföring om hoten mot demokratin” skrev Avci och fortsatte: ”Hennes tafatthet visar att Socialdemokraterna återigen låter interna partiintressen gå före landets säkerhet”.

Läs även: Efter talet – nu tvingas El-Haj (S) till timeout från utrikesutskottet

På söndag kväll sade Andersson till Agenda att det var fel av El-Haj att delta på konferensen, men hon ifrågasatte även vad Gulan Avci menade med att partiintressen skulle gå före landets säkerhet.

– Det är helt obegripligt vad hon menar med det. Menar hon att vår riksdagsledamot är ett säkerhetsintresse? Om hon menade allvar med det skulle hon direkt ringa Säkerhetspolisen, inte skriva en debattartikel i Expressen. Vi kan inte hålla på att leka med terroristbegreppet. Det är det som de gör, säger Andersson.

Läs även: El-Haj (S) slipper uteslutning – sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

El-Haj har å sin sida kritiserat det egna partiet, som han anklagar för att ”vika sig” i ett inlägg på Facebook.

”Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Jag beklagar att mitt parti satte mig i en position som tvingade mig att välja mellan partiet, mitt folk & min familj” skriver El-Haj bland annat i inlägget, där han även tar avstånd från Hamas.

”Försöken att sammankoppla och likställa mig med den terrorstämplade organisationen Hamas är rena anklagelser som jag anser vara verklighetsfrånvända, eftersom att de går emot och ligger bortom allt jag står för. Jag kommer inte acceptera att förknippas med Hamas” skriver El-Haj.

På söndagen avslöjade emellertid Ledarsidorna att El-Haj vid flera andra tillfällen deltagit i samma sammanhang som Hamas-kopplade personer.

Läs även: Strandhäll försvarar El-Haj: ”En god socialdemokrat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag