Par räddade poliskvinnor – fick stryk av misstänkt biltjuv: ”Tunn som en tvättlina”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 3 dec 2022 2022-12-03
E-post 865

Två kvinnliga poliser misshandlades under ett ingripande i Ljusne utanför Söderhamn vid lunchtid på torsdagen, varav den ena skadades allvarligt. Då ingrep Maria tillsammans med sin sambo, och kunde tillsammans med poliserna brotta ned mannen.

– För oss var det någon som ropade på hjälp, säger Maria till Aftonbladet.

Vid lunchtid på torsdagen skulle två kvinnliga poliser gripa en misstänkt biltjuv i Ljusne utanför Söderhamn. Men då den misstänkte mannen placerades i polisbilens baksäte gick han till attack mot poliserna med bett och slag. 

Läs även: Hundtjuv greps av polisen – svarade med bitattack

Mannen ska även ha försökt ta polisernas tjänstevapen, och i det ena fallet ska han enbart ha hindrats i försöket av hölstrets säkerhetsanordning.

Maria bor där gripandet skedde och såg från sitt köksfönster hur poliserna grep den misstänkte mannen innan hon fortsatte baka saffransbullar.

– Men snart hörde jag något och tänkte ”va fan är det som låter”. Det lät som att någon höll på att dö, eller ett skrikande barn som det hänt något med, som blivit påkört eller vad som helst, berättar Maria för Aftonbladet.

När hon tittar ut genom köksfönstret igen håller mannen på att misshandla den ena poliskvinnan.

– Polisbilen stod utanför och bakdörren var öppen. Jag ser att det är tumult i baksätet och hur polisen och den gripne tumlar ut på vägen. Då ser jag att han håller fast henne så att hon inte kan röra armarna. Jag inser att det är hon som skriker och att han håller på att rymma.

Maria och hennes sambo springer genast ut och hjälper poliserna.

– Jag ligger uppe vid hans rygg, axlar och skuldror med hela min tyngd. Jag har armbågen mellan hans skuldror och trycker. Jag hänger verkligen på honom, mina ben lättar nästan för att jag hänger på honom så in i helvete, berättar hon.

Trots att mannen bara är omkring 1.70 lång och beskrivs av Maria som ”tunn som en tvättlina” var det knappat att hon, hennes sambo och de två poliserna tillsammans kunde övermanna och handfängsla mannen.

– Vi ligger ovanpå honom men han är mer vild än tam och ska bara upp. Trots att vi är fyra stycken så lyckas han nästan komma upp. Men då reser jag mig upp lite och så hoppar jag ner på honom med armbågen och säger ”nu ligger du still”. Det hade inte jag befogenhet till men jag ledsnade ju ur, säger hon.

Enligt polisens presstalesman Magnus Jansson Klarin spelade Maria en ”helt avgörande roll” för att få kontroll på mannen.

– För oss var det någon som ropade på hjälp. Någon behöver hjälp, då går vi och hjälper. Sen har folk sagt ”fattar ni inte att det var fara för ert liv” eller ”fattar ni att ni räddade polisens liv”. Men vi tänkte inte så. Vi är uppfostrade med att man ska hjälpa om man kan, säger Maria.

Den gripne mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks för bilstöld, våldsamt motstånd och mordförsök på polis. En av poliskvinnorna blev allvarligt skadad och togs till sjukhus med ambulans, men kunde lämna sjukhuset på torsdagskvällen.

Läs även: Polisen flydde bröllopsslagsmål – åtta släktingar fängslas

Läs även: Polisbrist i mindre orter – över 4 000 saknas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag