Partiet Nyans anmäler Skurups kommun för slöjförbudet

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Fredag 27 dec 2019 2019-12-27
E-post 3762

SKURUP Nybildade Partiet Nyans har anmält Skurups kommun till Justitieombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen för beslutet om slöjförbud i förskolan och grundskolan. På sin Facebooksida skriver partiet att det handlar om muslimers fri- och rättigheter. ”Den svenska staten och dess myndigheter är ytterst ansvariga för att dessa rättigheter skall kunna utövas utan diskriminering.”

Skurups kommunfullmäktige tog nyligen beslut om att införa förbud för huvudduk i förskolan och skolan upp till årskurs sex efter att SD lagt en motion i ärendet. Något som fått både positiva och negativa reaktioner runt om i landet.

Nu har Partiet Nyans meddelat på sin Facebooksida att man anmält Skurups kommun till både Diskrimineringsombudsmannen och Justitieombudsmannen.

”Sveriges muslimer åtnjuter samma fri- och rättigheter som vilken svensk medborgare som helst. Den svenska staten och dess myndigheter är ytterst ansvariga för att dessa rättigheter skall kunna utövas utan diskriminering. Beslutet från Skurups kommun strider mot den svenska grundlagen, Europakonventionen och Barnkonventionen som blir svensk lag från 1 januari 2020. Detta är en skrämmande utveckling som omedelbart bör stoppas. Därför anmäler Partiet Nyans Skurups kommun både till Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Justitieombudsmannen (JO)”, skriver partiet.

Läs även: Tjänstemän kördes över – nu införs slöjförbud i skånska Skurup: ”Här är det jämställdhet som gäller!”

Partiet Nyans bildades tidigare i år av den förre centerpartisten Mikail Yüksel och är enligt Ledarsidorna ett öppet islamistiskt parti:

…”ur partiets första programförklaring framgår det att Nyans tar tydligt samma position där Muslimska Brödraskapets politiska partier eller allierade har i andra länder och placerar sig i praktiken på samma plats där Socialdemokrater för Tro och Solidaritet befinner sig”, skriver Ledarsidorna.

Yüksel har själv förnekat att partiet skulle vara islamistiskt.

Förutom riksdagsvalet 2022 satsar Partiet Nyans även på kommunvalen i Göteborg, Malmö, Stockholm, Örebro och Växjö.

Nyligen protesterade Partiet Nyans mot att den numera stängda skandalskolan Vetenskapsskolan skulle stängas ner.

Mikail Yüksel uteslöts kort före valet ur Centerpartiet efter att det avslöjats att han haft kopplingar till Erdoganregimen och den nyfascistiska och ultranationalistiska rörelsen Grå vargarna.

Läs mer: Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag