Påstådd rysk psyops var unga socialister från Malmö

En del av den affisch som satts upp i Malmö. Foto: Faksimil Facebook
  • Söndag 14 dec 2014 2014-12-14
E-post

MALMÖ En Facebooksida med namnet ”Donbassföreningen Malmö” har väckt reaktioner och misstankar om rysk propaganda på svensk mark, men allt pekar på oskyldiga unga socialister. – Vi är fyra stycken som har startat upp föreningen, förklarar de i ett mejl till Nyheter Idag.

Det började med affischer på elskåp i Malmö med budskapet ”Kampen mot fascismen angår oss alla” med avsändare Donbassföreningen Malmö samt en Facebookgrupp med samma namn. Det dröjde inte länge förrän spekulationer tog fart om vilka som satt upp affischerna i fråga. Någon misstänkte gatukonstnären Dan Park, betydligt fler riktade blickarna mot Moskva och Kreml.

– Det är svårt att dra någon annan slutsats än att det är en del i den propagandakampanj som Ryssland bedriver för att sätta sin bild av kriget mot Ukraina som anti-fascism – och i en vidare ram ett hotfullt väst som är ute efter att ta moder Ryssland, skrev Claes Arvidsson i en ledare hos Svenska Dagbladet angående affischerna.

Tongångarna gick i liknande fotspår bland försvarsbloggare på twitter. Den kände twittraren som går under namnet observationsplatsen misstänkte fem till sex ryssar som klistrat affischer i Malmö.

Men spekulationerna om affischer tog inte slut där. Även på annat håll pågick diskussioner om vilka som kan tänkas ligga bakom affischerna som uppmanar till antifascistisk kamp mot regimen i Kiev.

”Vi är antifascister och socialister”

Nyheter Idag har varit i kontakt med personerna bakom Facebooksidan, både via Facebook och via e-mail. Vi får veta att de är fyra ungdomar som kallar sig socialister och antifascister bakom föreningen. De vill inte gå ut med sina namn då de upplever en stigmatisering i svensk media, förklarar de.

– Vi är blandade ifrån ryssar till svenskar, dom flesta socialister. Vi väljer oss vara anonyma i början för trycket mot oss genom media och SvD har varit väldigt fientligt. Det är ingen av oss som känner att man vill bli uthängda ännu, skriver de i Facebookchatten.

Gruppen förklarar att de är i åldern mellan 20 och 30 år gamla och att de oroar sig över situationen i Ukraina där det nazistiska partiet Svoboda har inflytande. De är även kritiska till att svenska radikala nationalister åker ner och deltar i den väpnade konflikten, ett ämne som Nyheter Idag tidigare har rapporterat om flera gånger.

– Vi anser att rapporteringen om konflikten i Ukraina har varit väldigt ensidig i sitt stöd för demonstrationerna på Maidantorget och för statskuppen som följde. Man har helt blundat för de fascistiska krafterna och deras inflytande, det nynazistiska partiet Svoboda beskrevs som ”nationalister” och Högra sektorn som ”demokratiaktivister”.

Högerextremism i Ukraina

Det är väldokumenterat att det ingår nazister och högerextrema element i den EU-understödda Kievregimen. Nyheter Idag har tidigare pressat Carl Bildt om situationen i Ukraina och vi har även rapporterat om unga radikala nationalister som åker till Kiev för att stödja det högerradikala partiet Svoboda.

Personerna i Donbassföreningen berättar om motståndet och demonstrationer mot den nya Kievregeringen där det högerextrema partiet Svoboda ingår tillsammans med den ökända paramilitära organisationen Högra sektorn.

– Detta har sedan mötts med våld ifrån polis och militär och sen i form av massakern i Odessa där ett femtiotal socialister och antifascister som demonstrerat emot regeringen i Kiev, jagades in i ett fackföreningshus av fascisthuliganerna i Högra sektorn. De satte sedan fyr på byggnaden så att människorna brändes levande.

Trots att flera svenska medier kunnat berätta att nazisten Mikael Skillt åkt från Sverige och deltagit i väpnade strider som en del i bataljon Azov, anses ändå de stridande förbanden på Ukrainas sida vara legitima i svensk media. Donbassföreningen däremot, som oroar sig över att nazister är beväpnade, anses av bedömare i själva verkat vara ”rysk propaganda”.

– Vi tycker att faktumet att vår affisch väckte så stor uppmärksamhet och den artikeln som skrevs i SvD visar hur pass stark rysshetsen är i Sverige och vilken roll svenska medier har i att sprida den här propagandan. Anklagelserna om att vi skulle vara en propagandagrupp som jobbar för den ryska regeringen är absurda och helt grundlösa, avslutar gruppen i ett mejl till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har, via en källa med god insyn i vänsterkretsar i Skåne, fått bekräftat att gruppen Donbassföreningen som satt upp affischer i Malmö består av personer med engagemang i svenska grupper på vänsterkanten. Gruppen bekräftar själva att det även finns individer med rysk och/eller ukrainsk bakgrund med i föreningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag