Personrån mot funktionsnedsatta ökar kraftigt

Genrebild. Foto: mailer_diablo/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 14 aug 2020 2020-08-14
E-post

Antalet personrån mot funktionsnedsatta har ökat kraftigt under första halvåret 2020, och det kan finnas ett samband med coronapandemin som skapat ”en möjlighet för dem som inte är så nogräknade att utge sig för att vara en god granne eller att man kommer från en volontärverksamhet” enligt Jan Lundbeck på BRÅ.

Antalet rån mot funktionsnedsatta ökar kraftigt enligt färsk statistisk från Brottsförebyggande råder, BRÅ, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även: Asylsökande trängde sig in hos och rånade handikappad

Krister Ekberg som sitter i styrelsen för FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger till Sveriges Radio att de funktionsnedsattas situation utnyttjas av kriminella.

– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej alltid, då är man mer ett offer mot de kriminella gängen som försöker utnyttja det, säger Ekberg.

Under första halvåret 2019 anmäldes 31 personrån mot personer med  funktionsnedsättning. Under samma period i år anmäldes 173 personrån, alltså nästan sex gånger fler.

Ökningen började i samband med coronapandemin, och enligt Jan Lundbeck på BRÅ kan det finnas ett samband.

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade att utge sig för att vara en god granne eller att man kommer från en volontärverksamhet eller liknande, säger Jan Lundbeck.

Läs även: Åtta män släpptes efter misshandel av förståndshandikappad – blev misshandlad igen

Läs även: Våldtog förståndshandikappad flicka – hon födde hans barn

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag