Polen varnar för ny ”hybridattack” med migranter från Belarus

Bild: Gov.pl/CC BY 3.0 p/Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 8 aug 2023 2023-08-08
E-post 0

Polen varnar för att Belarus och Ryssland planerar för en ny ”hybridattack” då migranter från Nordafrika och Mellanöstern skickas mot EU:s gränser via Belarus. Polens gränsbevakning uppmanar försvarsdepartementet att skicka ytterligare 1 000 soldater till gränsen mot Belarus.

Hösten 2021 försökte tusentals migranter från främst Mellanöstern och Nordafrika ta sig in i EU, främst via gränsen mellan Polen och Belarus.

Migranter försökte också ta sig in i EU-länderna Litauen och Lettland från Belarus, och det hela organiserades av den belarusiska staten som ett försök att destabilisera EU och ett svar på EU:s sanktioner mot landet.

Men gränsvakterna i Polen, Litauen och Lettland, förstärkta med polis och militär, lyckades hålla gränsen och till sist gav migranterna upp och begav sig hemåt.

Läs även: Här fortsätter migranter angripa polska gränsen

Nu varnar Polens biträdande inrikesminister Maciej Wasik för att Belarus och Ryssland planerar för en ny ”hybridattack” där migranter skickas mot EU:s gränser, rapporterar TT.

– Vi talar om en operation organiserad av den ryska och belarusiska underrättelsetjänsten som blir mer och mer intensiv, säger Wasik under en presskonferens.

Polska gränsbevakningen uppmanar försvarsdepartementet att skicka ytterligare 1 000 soldater till gränsen mot Belarus.

Omkring 19 000 migranter har försökt ta sig över Polens gräns mot Belarus hittills i år, jämfört med 16 000 för hela fjolåret, uppger Tomasz Praga, direktör vid Polens gränsbevakning. Enbart i juli i år försökte 4 000 migranter ta sig över.

Samtidigt säger Wasik att läget just nu inte är så ”kaotiskt” som det var under krisen för två år sedan.

Läs även: Migranter rev gränsstängsel och kastade sten slogs tillbaka av polska styrkor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag