Polis: Lagligt att skjuta skarpt under korankravallerna

Skottskadad bärs bort av polis under korankravaller i Norrköping. Bild: NKPG News/Niklas Luks
  • Onsdag 27 apr 2022 2022-04-27
E-post 3292

Polisen Peppe Larsson, som har över 34 000 följare på Twitter, var först kritisk till Ebba Busch uttalanden om att polisen borde skjutit skarpt under korankravallerna under påskhelgen. Men efter att han sett filmmaterial från upploppen tänkte han om, berättar han i Ivar Arpis podcast.

– Där och då skulle du ha kunnat skjuta vem som helst i den hopen som attackerar polisen och ha lagstöd för det, säger han bland annat.

Peppe Larsson är polis, men också en stor influencer på Twitter där han har över 34 000 följare. Larsson hör till de poliser som kritiserat Ebba Busch (KD) efter hennes uttalande om att polisen borde ha skjutit skarpt under påskens korankravaller.

Läs även: Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

– Det är inte bara att skjuta. Det som gör arbetet så svårt i de här situationerna är att det är så otroligt många personer som inte är våldsamma som står mitt i det här och det är en kaotisk situation, sade Larsson till Expressen.

– Jag skulle inte i en sådan här situation kunna skjuta för jag hade inte vetat att jag träffade rätt. Jag skulle aldrig kunna leva med att jag skjutit ihjäl en tioårig liten tjej som stod fel, fortsatte han.

Men efter att ha sett filmer från korankravallerna har Larsson ändrat uppfattning, berättar han i Ivar Arpis podcast.

– Först twittrade jag att polisen är så professionell att vi inte skjuter in i en folkmassa, eftersom det finns för många oskyldiga personer som inte har med det att göra.

– Det var innan jag hade sett filmerna från kravallerna i Örebro och ändrade mig. Är det den filmen Ebba Busch kanske sett, där en såpass homogen folkmassa begår såpass grovt våld mot polisen, så förstår jag henne bättre.

Enligt Peppe hade poliserna haft lagligt stöd för att skjuta in i folkmassan när polisen attackerades under upploppen.

– Där och då skulle du ha kunnat skjuta vem som helst i den hopen som attackerar polisen och ha lagstöd för det.

– Man hade i stort sett kunnat träffa vem som helst, för det är ett såpass grovt angrepp. Man hade till och med kunnat skjuta för att ha möjlighet att gripa.

Läs även: Åkesson backar Busch: ”Poliser bör skjuta skarpt när islamister försöker ta deras liv”

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag