Polisen i Borlänge larmar om parallella rättssystem

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 mar 2018 2018-03-29
E-post 1027

BORLÄNGE Polisen ser tecken på att parallella rättssystem har uppkommit i Borlänge. Nu vill man bland annat sätta in kameraövervakning på allmänna platser.

Dalarnas Tidningar rapporterar om läget i Borlänge där polisen märker att det finns grupper som har sina egna system för rättskipning.

– Det finns tecken. Vi får indikationer på att man hanterar vissa saker utan att blanda in polisen, säger Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef.

– Man löser det med andra metoder och sedvänjor.

Läs även: Tusen syrier och eritreaner flygs till Borlänge

Detta vill polisen och kommunen få ett slut på. Ett sätt att förbättra läget är att öka den polisiära närvaron i samhället. Man kan också tänka sig att sätta in kameraövervakning på allmänna platser. Insatser som trygghetsvärdar och projektet ”Människan bakom uniformen” ska bli permanenta.

De områdespoliser som finns ska främst jobba i bostadsområdena Tjärna Ängar, Jakobsgårdarna och Bullermyren. Tjärna Ängar är ett av Sveriges 61 utsatta områden, en så kallad no go-zon.

– Vi ska motverka andra rättskipningssystem än det som är det polisiära. Ingen ska överta rättskipande myndigheters ansvar, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, till Dalarnas Tidningar.

Läs också: Svensk minister rasar efter att norska kollegan åkt till Sverige för att lära sig hur man INTE ska hantera invandringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag