Polismordet: Åklagare yrkar på tio års fängelse för 17-åring

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 12 nov 2021 2021-11-12
E-post

GÖTEBORG Åklagare Linda Wiking yrkar på 10 års fängelse för den 17-åring som misstänks för mordet på polisen Andreas Danman, rapporterar Sveriges Radio. I sin slutplädering sade Wiking att straffvärdet om 17-åringen varit över 21 hade bedömts till livstids fängelse.

– Härtill så kommer tre fall av mordförsök och ett fall av grovt vapenbrott. Gärningen sker inom en gängkonflikt och på uppdrag, eller med stöttning av, äldre kriminella. Och det är försvårande, säger Wiking, som menar att straffvärdet med beaktande av 17-åringen ålder ”ändå inte kommer under tio år”.

Läs även: Misstänkte polismördaren häktad

17-åringens försvarsadvokat  Hans Palm säger i sin slutplädering att åklagarens bevisning är stark men lämnar utrymme för tvivel.

– Den här bevisningen är jättestark från åklagarens sida. Men att det finns en möjlighet att det kan vara på ett annat sätt, talar gärningsbeskrivningen för, att åklagaren då som alternativa yrkanden har tagit upp det hon har gjort, säger Palm enligt Sveriges Radio

Palm vill i första hand vill se sin klient frikänd, men vid en fällande dom vill Palm att hans klient döms till sluten ungdomsvård.

– Den ska då bestämmas till det som högst är möjligt, det vill säga fyra år, säger Palm i sin slutplädering.

Det var den 30 juni i år som polismannen Andreas Dahlman sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg. Några dagar senare greps den 17-åring som nu åtalas som misstänkt för mordet. 17-åringen har tidigare dömts till ett års sluten ungdomsvård för ett mordförsök

Dom i målet meddelas av Göteborgs tingsrätt på fredagen den 19 november.

Läs även: Strandhäll efter polismordet: ”Gängkriminaliteten ska fortsätta tryckas tillbaks”

Läs även: Åkesson efter polismordet: ”Nästa år avgörs ett av de viktigaste valen i svensk politisk historia”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag