Strandhäll efter polismordet: ”Gängkriminaliteten ska fortsätta tryckas tillbaks”

Bild: Faksimil Twitter/Nyheter Idag
  • Torsdag 1 jul 2021 2021-07-01
E-post 277

SVERIGE Under onsdagskvällen mördades en polis i Biskopsgården i Göteborg. Polismannen ska ha skjutits ihjäl när han stod och pratade med folk, och reaktionerna från politiker är starka. 

Annika Strandhäll (S), tidigare socialminister, skriver i ett inlägg på Twitter att ”mördarna ska hittas och lagföras. Gängkriminaliteten ska fortsätta tryckas tillbaks”.

Strandhälls partiledare Stefan Löfven, som avgick som statsminister på måndagen, har tidigare lovat att hans regering ska ”käcka den organiserade brottsligheten”.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi också tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten. Det finns inget annat som duger. Det är de kriminella som ska vara oroliga och sova dåligt på natten, inte deras offer, sade Löfven i mars 2017 enligt Sveriges Radio.

Läs även: Löfvens löfte 2017: Vi ska knäcka gängen

Flera andra politiker reagerar starkt på polismordet. Jimmie Åkesson beskriver polismordet som ”Outsägligt tragiskt” i ett inlägg på Twitter.

Ulf Kristersson skriver på Facebook att polismordet är ”en attack mot den demokratiska rättsstaten” och slår fast att ”Dessa inhemska terrorister måste besegras”.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att polismordet ”aldrig någonsin ska få hända”.

Centerpartiets Annie Lööf kallar händelsen för ”en attack på hela vårt samhälle”.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver att ”Det grova våldet hotar hela basen för vårt öppna samhälle”.

Sverigedemokraternas Tobias Andersson anser att det är dags att sätta in militären i Sveriges förorter.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anser att alla resurser måste användas för att lagföra den skyldige.

Andra väljer att ta en lite annan vinkel på dödsskjutningen. Mattias Irving, politisk sekreterare på Socialdemokrater för tro och solidaritet, jämför polismordet med arbetsplatsolyckor.

Irving möter stark kritik för sitt uttalande.

I en senare tweet menar Irving att han aldrig nämnde polismordet.

I en senare tweet menar emellertid Irving att arbetsplatsolyckor i själva verket inte är olyckor utan ”mord men med extra steg”.

Polisen Viktor Adolphson med twitterkontot ”YB Södermalm” uppmanar till att inte sprida de filmer som visar den skjutne polismannen.

Läs även: Polischef om dödsskjutningen av polismannen: ”En otroligt tragisk händelse”

Läs även: Polis ihjälskjuten i Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag