Politiker avskaffar polisen – får själva privat skydd för 42 000 kronor om dagen

Bild: Tony Webster/CC BY 2.0/Public Domain.
  • Lördag 4 jul 2020 2020-07-04
E-post 551

MINNEAPOLIS Tre ledamöter som varit aktiva i beslutet att avskaffa stadens poliskår har fått skydd av privata säkerhetsbolag till en kostnad av 42 000 kronor om dagen. Anledningen ska vara att de utsatts för hot, men ingen polisanmälan om hoten har gjorts till stadens polis. Notan för personskyddet får skattebetalarna stå för.

Tre ledamöter i Minneapolis stadsfullmäktige, som nyligen röstat för att avskaffa stadens polis, får skydd av privata säkerhetsbolag för 4 500 dollar – 42 000 svenska kronor – om dagen, rapporterar Fox 9.

Det handlar om Andrea Jenkins, Phillipe Cunningham och Alondra Cano, som alla uttalat sitt stöd till planen att avskaffa polisen, och skälet till det privata säkerhetsarrangemanget är att de har utsatts för hot.

Läs även: Nu avskaffar Minneapolis polisen

Enligt en talesperson för staden har säkerheten för de tre ledamöterna kostat staden över en halv miljon kronor – 590 000 kronor – under de senaste tre veckorna.

”Jag känner mig inte bekväm med att offentligt diskutera dödshoten mot mig eller säkerhetsarrangemanget jag för närvarande har som skydd mot dessa hot” skriver Phillipe Cunningham till Fox.

Andrea Jenkins skriver till Fox att hon har hotats via mejl, brev och inlägg på sociala media.

Jag oroar mig för det stora antalet vita nationalister i vår stad och annan hotfull kommunikation jag tagit emot” skriven Jenkins.

Enligt Jenkins har hon hotats på grund av sin etnicitet, sitt kön och sin sexuella inriktning.

Läs även: Efter kravallerna: Minneapolis lovar att lägga ned polisen

Alondra Cano har inte besvarat frågor om det privata säkerhetsarrangemanget från Fox.

På frågan om varför polisen inte skyddar de tre ledamöterna svara stadsfullmäktige att polisen behövs på annat håll, och att det privata arrangemanget inte kostar mer än att använda polis.

Polisen i Minneapolis säger till Fox 9 att de inte fått in några anmälningar om hot mot de tre ledamöterna.

Jenkins skriver till Fox 9 att hon varit för upptagen med coronapandemin och George Floyds död för att polisanmäla de påstådda hoten.

Två privata säkerhetsfirmor, Aegis och BelCom, ansvarar för säkerhetsarrangemanget. Aegis har tidigare arbetat med säkerhet i krigszoner i Irak och Afghanistan, och år 2005 blev firman inblandad i en skandal när en video spreds på internet som visade hur säkerhetspersonal utan synbar anledning öppnade eld mot civila.

Videon laddades upp på internet av en Aegis-anställd, men firman undgick rättsligt ansvar på grund av en bestämmelse som införts av den tillfälliga regeringen i Bagdad efter ockupationen.

Läs även: Amerikanske polisfackbossen sågar media: ”Det är vidrigt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag