Politikerna som la ner Sollefteå BB: ”Det blir inte roligt när det går till personangrepp”

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Onsdag 10 jan 2018 2018-01-10
E-post 695

SOLLEFTEÅ Majoriteten av de politiker som röstade för att stänga ner Sollefteå BB uppger att de känner stort obehag och att de mottagit hot från allmänheten. Flera politiker har polisanmält diverse hot och regionrådet Erik Lövgren ställer inte upp för omval.

SVT:s Uppdrag granskning har undersökt konflikten kring nedstängningen av Sollefteå BB. En kartläggning visar att en majoritet av de landstingspolitiker i Västernorrland som röstade för nedstängniningen upplever obehag över folks upprördhet.

Flera av politikerna som var med och röstade för nedstängningen av BB vittnar om hat och hot, några har även lämnat politiken. Nedstängningen av BB har resulterat i enorma protestvågor av bland annat norrländska mammor som vägrar föda sin barn i bilen. Under februari 2017 var en kvinna tvungen att genomgå en traumatisk bilförlossning till följd av att politikerna la ner hennes BB.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Det har även uppdagats att vårdpersonal i Västernorrland förbjuds från att bära pins till stöd för BB-ockupationen.

Trots att staten skjutit till 22 miljoner extra så att Sollefteå BB kan öppna igen vägrar landstingspolitikerna göra det. Ewa Back, ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker pengarna kan användas på bättre håll, samtidigt som hon själv kostade landstinget minst 654 384 kronor i lönekostnad (sociala avgifter ej inräknat) under 2016.

LÄS ÄVEN: Staten ger 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård – Landstingspolitikerna vägrar öppna Sollefteå BB igen

LÄS ÄVEN: Ewa Back (S) vill inte lägga pengar på Sollefteå BB – Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016

Nu framgår det att 30 av 37 politiker som röstade för nedläggningen upplever obehagliga påtryckningar. Socialdemokratiska regionrådet Erik Lövgren har polisanmält flera hot och kommer inte ställa upp till omval.

– Det blir inte roligt när det går till personangrepp och kryper under skinnet, säger Lövgren till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag