Pourmokhtari (L): ”Tycker vi behöver urangruvor i Sverige”

Romina Pormokhtari (L). Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet / Public Domain
  • Tisdag 20 jun 2023 2023-06-20
E-post

Sverige är det EU-land som har unionens största uranfyndigheter. Men brytning av grundämnet är inte tillåtet här. Det vill klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) se ändring på.
– Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige, säger hon till SVT.

2018 förbjöds uranbrytning i Sverige, då man hänvisade till de miljö- och hälsorisker som kommer med urangruvor.

Men nu öppnar regeringen för att upphäva förbudet. Kring årsskiftet lät man meddela att ny kärnkraft ska byggas i landet, vilket betyder att behovet av uran kommer bli större. Därför är det rimligt att Sverige börjar bryta egen uran, tycker miljöminister Pourmokhtari.

– Det finns exempelvis fall i Sverige där man bryter andra mineraler och så har man uran i den högen, men man får inte använda den till våra kärnkraftverk. Istället ska vi skicka svenska soldater som ska till Mali för att skydda den franska gruvan som ska utvinna det. Det är lite konstig logik, säger hon till SVT.

Hon menar att uran är viktigt för att Sverige ska ställa om till en mer fossilfri elförsörjning. Samtidigt är det viktigt att man tar miljöaspekter och hur lokalbor påverkas i beaktande. Enligt henne har Sverige goda förutsättningar att göra det.

Tidigare är det enbart SD som varit tydliga med att de vill se urangruvor i Sverige, medan resterande partier i det blågula blocket var lite avvaktande innan valet. Men nu är tongångarna mer positiva.

Energi- och näringsminister Ebba Busch öppnar också för möjligheten till urangruvor.

– Vi har mycket uran vi kan bryta i Sverige. Historiskt har lönsamheten inte funnits där, men nu kanske det har ändrats, säger hon till SVT.

Läs även: MP-topp: ”Jag ser att kärnkraften behövs”

Läs även: Regeringen vill slopa regler som hindrar kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag