Prisad imam rasar mot homosexuella

Bild: Malmö stad/Faksimil Facebook
  • Torsdag 14 dec 2023 2023-12-14
E-post 0

”Om det är homofobi att anse att HBTQ+ handlingar är syndiga så är i princip alla muslimer homofober”. Det skriver den prisade Malmöimamen Salahuddin Barakat, vars organisation Islamakademin delvis finansieras med skattemedel, i ett inlägg på Facebook.

Salahuddin Barakat är en känd imam i Malmö som hyllats av politiker och i media. Han grundade den sunniislamiska Islamakademin år 2013, en förening som delvis finansieras med skattemedel. Han är även medgrundare till det judisk-muslimska samarbetsprojektet Amanah, som mottog Malmö stads pris för Mänskliga rättigheter år 2019.

I oktober 2020 hamnade Barakat i blåsväder när han rasade mot Frankrike och landets president Emmanuel Macron i ett antal inlägg på Facebook, där Frankrike kallades för en ”islamofob skurkstat” och Macron för ”en skurkaktig fjant”.

Barakat gick även till hårt angrepp mot ”de araber och muslimer som ser honom (Macron) som någon slags räddare och beskyddare” och varnade för att ”de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt”, i inlägget som sedan raderades. En dryg vecka efter Barakats inlägg halshöggs den franska läraren Samuel Paty av en islamistisk terrorist i en förort till Paris.

”Salahudin Barakat uppfattar den traditionella reaktionära tolkning av islam är den sanna islam. Han ifrågasätter den sekulära tolkningen och beskriver de som gör den tolkningen som skurkar. Det är alltså inte bara Macron utan även ’de araber och muslimer som ser honom som beskyddare’”, skrev religionsforskaren Samuel Egyptson i en mejlkommentar till Nyheter Idag.

Nu sticker Barakat ut hakan igen. I ett inlägg på Facebook skriver Barakat att ”om det är homofobi att anse att HBTQ+ handlingar är syndiga så är i princip alla muslimer homofober”.

I inlägget skärmdumpar Barakat rubriken till en nyhetsartikel från SVT om att Helsingborg och Region Skåne stoppat bidrag till studieförbundet Ibn Rushd med anledning av att förbundet använt studiematerial som bland annat framställer homosexualitet som en synd.

– Det är klart att jag som ordförande i Kulturnämnden blir upprörd och det är därför vi också vidtar åtgärder. Helsingborgarna ska inte vara med och finansiera extremism som det här, säger Alexander Kolind (KD), ordförande i Kulturnämnden i Helsingborg, till SVT Nyheter.

”Lika lite som andra vill bli påtvingade islamiska värderingar vill muslimer inte bli påtvingade varken prideflaggor eller pridevärderingar” menar däremot Barakat i sitt inlägg.

”Det kan vara värt att nämna att jag under mitt liv har träffat många icke-muslimer som anser att HBTQ+ handlingar är syndiga. Många utav dem har varit kristna och judar som ibland driver skattefinansierade organisationer eller liknande utan att ha några som helst problem. Att det främst är muslimer som ”undersöks” och hängs ut i tramsmedia säger en del om vad det hela verkligen handlar om” skriver Barakat vidare i en kommentar.

Barakats inlägg uppmärksammas av flera användare på plattformen X.

Läs även: Hetsade mot Frankrike och Macron – får 12,5 miljoner från Allmäna arvsfonden

Läs även: Ibn Rushd undervisade om barnaga och Sharia – tvingas betala tillbaka bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag