Rånare tvingade pappa att betala 5 000 kronor i lösensumma för sonen

Bild: Flickr
  • Onsdag 4 sep 2019 2019-09-04
E-post 3353

STOCKHOLM Rånarna tvingade sitt offer att ringa sin pappa, som swishade 5 000 kronor för att få sonen frisläppt. Nu har tre män åtalats för flera personrån i Stockholm, och åklagaren yrkar på flera års fängelsestraff.

När en ung man var på väg hem till sin flickvän blev han knivhotad av ett gäng vid Fridhemsplan i Stockholm. Gänget tvingade den unge mannen att ringa till sin pappa, som swishade 5 000 kronor för att få sonen frisläppt, rapporterar Aftonbladet.

– Jag uppfattade det som att jag skulle swisha pengarna annars skulle det gå illa. Jag försökte förhala det genom att säga att jag inte kunde swisha så stora belopp men sedan insåg jag att jag var tvungen att swisha, berättade pappan för polisen.

Efter att pappan swishat pengarna tog rånarna ut dem i en bankomat. Rånet ska ha pågått i en timme, och rånarna tvingade även offret att nollställa sin telefon så att de kunde ta den och sälja den vidare. Vid ett tillfälle kontrollerades gänget av polis, men offret vågade inte larma poliserna om det pågående rånet.

Läs även: Polisen larmar: föräldrar tar unga rånares parti

Nu har tre personer åtalats för det kidnappningsliknade rånet som utfördes den 17 juni. Rånet var bara ett av flera som gänget enligt åklagare ska ha begått vid den tiden.

Det rör sig om sammanlagt fem personrån under en period på 32 timmar. De tre männen, som är 18, 19 och 20 år gamla, åtalas även för ett personrån tidigare i juni.

– Man har gått fram till enskilda personer – eller flera personer om det varit yngre offer – och uttalat hot, alternativt visat upp kniv. Offren har i regel blivit tillsagda att nollställa sina mobiltelefoner och lämna över dem. Och i något fall har det handlat om att swisha över pengar, säger åklagare Johanna Tucker till Aftonbladet.

Läs även: Grovt kriminella häktade för kidnappningen av 16-årig pojke

Rättegången har avslutats, och åklagaren yrkar på fängelsestraff på mellan 4,5 och 6 år för de tre männen.

– Hade de varit äldre hade det blivit betydligt hårdare straff, säger Johanna Tucker.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag