Ras för C i DN/Ipsos efter Federleyskandalen

Bild: EU-parlamentet/Nyheter Idag
  • Onsdag 16 Dec 2020 2020-12-16
E-post 1879

Centerpartiet, som haft bra siffror i opinionsmätningarna en tid, tappar 2 procentenheter i den senaste mätningen från DN/Ipsos. Mätningen inleddes efter att det blivit känt att C:s toppnamn Fredrick Federley haft en nära relation med en nyligen dömd pedofil, och under tiden som den pågått har Federley lämnat alla politiska uppdrag.

Centern backar från 9 till 7 procent i mätningen, men Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring tror inte Federleyskandalen är huvudsaklig orsak till C:s tapp i mätningen.

– Det normala när partier skakas av skandaler är att de väljare som lämnar går till kategorin osäkra. Så har inte skett här. Merparten av väljartappet har gått till Socialdemokraterna och Moderaterna. Av det skälet är nog historien kring Federley inte huvudorsaken till Centerns förluster, säger Källebring till Dagens Nyheter.

Läs även: Centerpartiets svarta veckor – från avslöjande till avhopp

DN/Ipsos mätning i december

Siffrorna avrundas till närmaste heltal. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 26 (26)

Moderaterna 23 (21)

Sverigedemokraterna 20 (20)

Vänsterpartiet 11 (11)

Centerpartiet 7 (9)

Kristdemokraterna 5 (5)

Liberalerna 3 (3)

Bättre går det i mätningen för Moderaterna, som ökar med 2 procentenheter och med sina 23 procent noterar den högsta siffran på nästan två år.

Nicklas Källebring menar att Moderaterna främst har gynnats av att de drivit opinionsarbete i frågor kring brottslighet och invandring, där man tagit varje chans att kritisera regeringens åtgärder på området, och utmanat Sverigedemokraterna om vem som vill ha skarpast åtgärder. Samtidigt har partiet varit tydliga i regeringsfrågan och sin syn på SD.

– I och med att Moderaterna har släppt in Sverigedemokraterna i stugvärmen så upptas inte diskussionen längre av relationen till dem. Då blir det lättare för Moderaterna att komma fram med sin politik i sak och utmana SD på de här områdena, säger Källebring till DN.

I övrigt är det små förändringar i mätningen. Miljöpartiet tar sig en bit över riksdagsspärren med 5 procent, en ökning med en procentenhet sedan förra mätningen, medan Liberalerna parkerat utanför riksdagen med 3 procent, en siffra som dessutom avrundats uppåt.

Vänsterpartiet ligger kvar på höga 11 procent medan Kristdemokraterna, med 5 procents stöd, får sin lägsta siffra i DN/Ipsos sedan november 2018.

Läs även: V starkt fram i DN/Ipsos efter LAS-bråk – S fortsätter tappa

Läs även: Ny blytung högermajoritet när SD blir största parti i Sentio

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag