Rasistanklagelser mot amerikanska pop-stjärnan – mimade till fel rapmusik som 13-åring

Foto: Faksimil Instagram / Lars Crommelinck Photography (CC BY 2.0)
  • Lördag 26 jun 2021 2021-06-26
E-post 0

USA Den 19-åriga musikern och Grammy-vinnaren Billie Eilish har hamnat i blåsväder. Anledningen är en gammal video från när hon yngre, där hon mimade till en låt som innehöll tillmälet ”chink”. Nu ber popstjärnan om ursäkt på Instagram.
– Ingenting förlåter det faktum att det var sårande. Jag är ledsen för det, skriver hon i sitt inlägg.

I klippet som sprids mimar stjärnan som liten till låten ”Fish” av rapparen Tyler the Creator. I låten beskrivs bland annat hur en kvinna drogas, våldtas och torteras. Låten är en referens till seriemördaren Albert Fish, enligt låttext-hemsidan Genius.

Låten använder vid ett tillfälle också ordet ”chink”, som uppfattas som nedsättande mot asiater. Flera har reagerat på Eilish mimande till ordet och kritiserat henne i sociala medier.

Läs även: Flera Grammisnomineringar till häktade rapparen Yasin

”Jag vill att du faktiskt stället dig själv till svars”, skriver användaren ”bisexualforbraud” bland andra i kommentarerna på ett annat av kändisens inlägg på Instagram, och får medhåll av många andra.

Flera av kritikerna hänvisar till den våg av hatbrott som drabbat asiater i USA under Coronapandemin.

Läs även: Kina protesterar mot ras-humor på SVT – Hubinette: ”Äntligen händer det”

I klippet som delats gör också Eilish konstiga röster, vilket uppfattats som stötande. Stjärnan har bett om ursäkt i ett långt meddelande via Instagram.

”Jag är förskräckt och skäms och vill bara spy för att jag någonsin mimade till det ordet”, skriver hon.

Enligt Eilish var hon ”13 eller 14” när den delade videon spelades in och att hon inte menade något illa.

”Jag tror inte bara på, utan har också alltid arbetat hårt för att med min plattform kämpa för inkludering, snällhet, tolerans, rättvisa och jämställdhet”, skriver stjärnan.

Faksimil Instagram

Läs även: Punklegendar: Punken hade inte hänt idag på grund av politisk korrekthet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag