Regeringen föreslår sex miljarder till elkunder

Bild: Regeringen.se
  • Onsdag 12 jan 2022 2022-01-12
E-post 665

Regeringen föreslår ett stöd till landets elkunder på max 2 000 kronor i månaden för vintermånaderna, meddelar finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff på onsdagen.

– Elkompensationerna når över 1,8 miljoner hushåll och innebär totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad, säger Mikael Damberg.

Läs även: Nu kovänder M och KD – vill sänka elskatten

Moderaterna har tidigare föreslagit en slopad elskatt för vintermånaderna, ett förslag Damberg avvisar.

– Vi har följt frågan noga och tittat på väldigt noga på Moderaternas idé om förändringar och kommit fram till att det inte är en framkomlig väg. Då har vi tittat flera veckor på ett förslag som är genomförbart och som når de som är mest drabbade, säger Damberg.

Enligt energiminister Khashayar Farmanbar kommer investeringarna i stamnätet tredubblas, samtidigt som elproduktionen ska ökas med vindkraft.

– Vi behöver också öka elproduktionen, framförallt i södra Sverige. Vi ska därför underlätta havsbaserad vindkraft, säger Farmanbar.

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor för elpriskompensationen som ska ske för vintermånaderna december, januari och februari, och kommer baseras på kundernas elförbrukning, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Den föreslagna elpriskompensationen ska betalas ut retroaktivt till hushåll som haft höga elräkningar utan att de behöver ansöka om den, och den exakta utformningen ska tas fram tillsammans med elnätsbolag, myndigheter och riksdagen.

Läs även: Norges regering sänker elskatten med nära 3 miljarder

Läs även: Nytt norskt stöd till elkunder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag