Regeringen mörkade dokument för Coronakomissionen

Bild: ECDC/CC BY 2.0/We are covert
  • Fredag 21 jan 2022 2022-01-21
E-post 628

Svenska Dagbladet avslöjade på torsdag kväll att regeringen undanhållit dokument från Coronakommissionen, som har i uppdrag att utvärdera de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av Covid-19 i Sverige.

Det handlar om anteckningar från möten med gruppen för strategisk samordning (GSS), som socialminister Lena Hallengren tidigare i veckan påstod inte fanns.

– Däremot har kommissionen självklart fått ta del av såväl dagordningar som de lägesbilder och underlag som har givits till den här gruppen. De har till och med fått ta del av de blädderblocksanteckningar som finns från möten, sade Hallengren till TT.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

”Det är inte sant” skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad, som gjort avslöjandet. ”Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen.  Det tror jag mig veta, eftersom jag har sett ett antal av dem” fortsätter han.

Wennblad har nämligen kontaktats av en tjänsteman på regeringskansliet som är upprörd över att regeringen mörkar dokument för kommissionen.

Det handlar om så kallade annoterade dagordningar, eller dagordningar med kommentarer. Dessa är betydligt mer omfångsrika än de anteckningar som har lämnats ut till kommissionen.

”Den 18 mars 2020 är den ”vanliga” dagordningen på en halv sida, medan den annoterade är på åtta sidor. Den 25 mars sju sidor. Den 8 april också sju sidor. Och så vidare” skriver Wennblad.

– Det är fler än jag på regeringskansliet som undrar varför de inte har lämnats ut, säger tjänstemannen till Wennblad.

”De kommenterade dagordningarna från pandemins inledningsskede vittnar om strategiska diskussioner på hög nivå” skriver Wennblad. Dokumenten i fråga hör alltså till den typ av material som kommissionen bör ta del av för att kunna göra sin utvärdering. Skälet till att de inte lämnats ut är att kommissionen ”inte frågat efter dem” enligt uppgift till Wennblad.

Läs även: Sydafrika: Ny coronavartiant ger milda symptom – WHO kritiserar reserestriktioner

Läs även: Hallengren (S) om bristen på skyddsutrusning: ”Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag