Regeringen skjuter till 200 miljoner kronor extra till boende för ensamkommande

En polis på moped kör förbi de protesterande afghanerna. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 4230

STOCKHOLM Regeringen kommer nu lägga extra 200 miljoner kronor för att kommuner ska kunna erbjuda boenden till ensamkommande. Finansmarknads- och konsumentminister, Per Bolund (MP), förklarar i en debattartikel att svensk ekonomi är urstark och att Sverige måste ta hand om de som flytt från krig.

I en debattartikel i Aftonbladet förklarar finansmarknads- och konsumentminister, Per Bolund (MP), att regeringen kommer skjuta till 200 miljoner kronor extra till kommuner så de kan anordna boende för ensamkommande.

Bolund beskriver en situationen där många ensamkommande har kommit till Sverige och snabbt anpassat sig till det svenska samhället genom att ha lärt sig språket och skaffat sig en vardag med skolan och kompisar.

Ett stort problem enligt Bolund är att alla dessa ungdomar inte har någonstans att bo eftersom kommunerna inte längre erbjuder de ensamkommande boende efter att de fyllt 18. Då måste de flytta en ett anläggningsboende som Migrationsverket anordnar.

Detta är inte rimligt enligt Bolund och därför bör kommuner få pengar till att erbjuda boenden till ensamkommande. Därför kommer nu regeringen avsätta 200 miljoner kronor extra till kommunerna för att anordna boenden. Sammanlagt kommer summan som går till detta ändamål gå upp till 395 miljoner kronor under 2018.

Nu kommer fördelningen av medel i vårändringsbudgeten anpassas så att pengarna i större omfattning går till de kommuner där ensamkommande inte längre har ett kommunalt boende efter 18-årsdagen, berättar Bolund.

Bolund avslutar med att svensk ekonomi är urstark och arbetslösheten sjunker, därför kan regeringen nu satsa på att ta emot nya invånare till landet.

LÄS ÄVEN: Sänkta krav för ensamkommande: behöver inte identifiera sig fullt ut för uppehållstillstånd

LÄS ÄVEN:Regeringen lägger 360 miljoner på boenden åt ensamkommande barn med utvisningsbeslut

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag