Regeringen upprättar ”särskilda center” för migranter utan asylskäl

Magdalena Andersson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 jul 2022 2022-07-01
E-post 990

För att underlätta återvändandet av människor som saknar asylskäl har regeringen beslutat att inrätta ”särskilda center” dit de med avslag ska flytta innan de lämnar landet. Det meddelar statsminister Magdalena Andersson i ett inlägg på Facebook. När Sverigedemokraterna tidigare förde fram ett liknande förslag kallades det för rasistiskt.

”Bara den som har rätt att stanna i Sverige ska göra det. Människor utan asylskäl ska inte bli del av ett skuggsamhälle där kriminalitet eller slavliknande arbetsvillkor är alternativen”, skriver Andersson i inlägget.

De center som Migrationsverket nu ska inrätta kan enligt Andersson exempelvis ligga nära en flygplats. Hon skriver också att regeringen tillsätter en utredning för att ”undanröja ytterligare hinder” samt arbeta fram fler förslag på hur man kan öka återvändandet av människor som saknar asylskäl.

Förslag liknande det som statsministern nu anger har tidigare förts fram av Sverigedemokraterna. I motionen ”Utvisning och förvar av svårutvisade” från september 2012 skrev dåvarande riksdagsledamoten Kenth Ekeroth (SD) följande:

”För det andra bör personer i väntan på verkställighet av utvisningsbeslut omedelbart försättas i fysiskt förvar för att förhindra flykt, potentiell brottslighet, svartarbete eller vidare ”asylshopping” i övriga Schengen. De kan alltid komma ut ur förvaringen genom att självmant bege sig till sitt hemland eller att verkställighet kan ske, men till dess ska de sitta inlåsta.”

Vidare menade Ekeroth att förvaringscenter bör upprättas för alla som söker någon form av uppehållstillstånd samt de som fått ett av- eller utvisningsbeslut. Dessa skulle enligt honom exempelvis kunna placeras innan passkontrollen vid Arlanda.

I en intervju med Expo från 2013 kallade Karl Larsson, dåvarande ordförande för Centrum mot Rasism, det och flera andra SD-förslag för ”odemokratiska och rasistiska”.

– Det är vår skyldighet att på ett rättssäkert och humant sätt behandla ansökningarna till de människor som flytt till Sverige. De måste även behandlas som människor och inte som boskap som man kan fösa ihop på ett litet trångt utrymme till och med innan gränskontrollen. Det är en mänsklig rättighet att få söka asyl, sade han i intervjun.

Läs även: Vänstern rasar efter S kurd-svek – hotar med misstroende mot utrikesminister Linde

Läs även: Kristersson sågar Andersson: ”Gör partipolitiskt spel av säkerhetspolitiken”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag