Regeringen vill slopa åldersrabatt: ”Då får vi längre tid att jobba med dem”

Morgan Johansson. Foto: Skärmdump från regeringen
  • Fredag 24 sep 2021 2021-09-24
E-post

SVERIGE Regeringen föreslår att straffrabatten för personer som är 18–20 år tas bort vid allvarlig brottslighet. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på fredagen.
– Vi menar att ett längre fängelsestraff ofta behövs i de här fallen, säger han.

I dag får unga brottslingar sina straff sänkta beroende på hur gamla de är. Exempelvis får en 18-åring enligt praxis sitt straff nedsatt till ungefär hälften. Det vill regeringen nu ändra på genom att slopa åldersrabatten för 18–20-åringar.

Det gäller dock bara vid allvarlig brottslighet, när minimistraffet för brottet ligger på minst ett års fängelse. Det kan då handla om mord, rån, grov misshandel och våldtäkt.

Enligt Morgan Johansson innebär det att 18- och 19-åringar kommer att kunna dömas till livstids fängelse för mord – något som inte är möjligt med den lagstiftning som finns nu.

– Ett av argumenten bakom det här är att vi har sett en utveckling på senare år där yngre människor i de här åldersgrupperna – 18, 19, 20 år – kan vara indragna i betydligt grövre brott än vad man har sett tidigare. Det är en del i den här utvecklingen när det gäller gängkriminaliteten, säger Morgan Johansson.

– Vi menar att ett längre fängelsestraff ofta behövs i de här fallen, inte minst för att kunna bryta den här kriminella livsstilen hos dem. Då får vi längre tid att jobba med dem i Kriminalvården än vad man har haft tidigare.

Straffskärpningen åtföljs av att regeringen skjuter till 450 miljoner kronor till Kriminalvården.

Läs även: Morgan Johansson (S) kallade språkkrav främlingsfientligt: ”Jag har tänkt om där”

Läs även: Därför skärpte S inte straffen: ”Ville inte ses som rasistisk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag