Rekordhög elräkning för december: ”Tror vissa kommer få en smärre chock”

Foto: Pixabay
  • Torsdag 6 jan 2022 2022-01-06
E-post

SVERIGE I december månad slog elpriset nya rekord. I dagarna väntas elräkningen för månaden komma och då kan många vänta sig en mycket hög kostnad. – Jag tror vissa kommer få en smärre chock, säger Lotta Aronsson, prisexpert på elbolaget Eon, till SVT.

Rekordpriset kommer synnerligen att drabba boende i elområde 3 och 4, vilket är söder om Dalälven. Särskilt kommer det att drabba dem som bor i en eluppvärmd villa vars elräkning kan landa på cirka 6 500 kronor, enligt Vattenfalls beräkningar åt SVT. Ett vanligt år brukar den kostnaden ligga på uppemot 2 000 kronor.

Priset skiljer sig markant mot det som boende i norra Sverige (elområde 1 och 2) kan behöva betala. Där väntas räkningen snarare landa på ungefär 2 700, vilket fortfarande är cirka tusen kronor högre än normalt.

Läs även: Ygeman (S) optimistisk om elpriset: ”På väg ner”

Det är heller inte bara i december som elpriset var väldigt högt. År 2021 blev överlag ett väldigt dyrt år för Sveriges elkunder.

Exempelvis blev elkostnaden för en genomsnittlig eluppvärmd svensk villa 21 500 kronor för 2021. Den summan brukar i vanliga fall landa på 14 000-15 000 kronor per år. Dessutom tillkommer kostnader för skatter och elnät.

Situationen skiljer sig mot 2020 som var ett billigare år än vanligt.

– 2021 hade vi höga råvarupriser, dyra utsläppsrätter, mindre vind och ovanligt kallt, men 2020 hade vi mycket vatten i älvarna, mycket vind och milt väder, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall, till SVT.

Läs även: Henrik Jönsson startar energiuppror: ”Tror vanligt folk förstår”

Läs även: Skenande elpris bakom värsta inflationen sedan 1993

Byt elbolag!

Svensk Kärnkraft AB kan tyvärr inte bjuda på lägre elpriser än konkurrenterna – elen kostar vad den kostar.

Däremot kämpar vi för lägre elpriser på sikt, genom att bedriva opinion för det säkra, stabila och miljövänliga alternativet kärnkraft.

Byt elbolag idag så stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag