Reporter fabricerade källor – jobbade på tidning som faktagranskar åt Facebook

Foto: Esther Vargas CC BY-SA 2.0
  • Fredag 17 jun 2022 2022-06-17
E-post 185

USA:s största dagstidning USA Today drar tillbaka 23 publicerade artiklar. Detta efter att en av deras journalister har ertappats med att upprepade gånger fabricera källor.

Journalisten i fråga – Gabriela Miranda – har i samband med skandalen fått lämna tidningen. Det bekräftar USA Today i ett pressmeddelande.

Det var efter att ha fått en begäran om en rättelse som USA Today började granska Mirandas verk. Vid granskningen fann man att en del av de personer som hade citerats i artiklarna inte tillhörde de organisationer som de uppgavs tillhöra. Andra citerade personer kunde tidningen inte ens verifiera om de i överhuvudtaget existerade och därtill innehöll en del artiklar citat som tillskrivits fel person.

I pressmeddelandet listar USA Today alla de artiklar som tidningen har tagit bort från sin webbsida till följd av granskningen.

I listan finns bland annat en rubrik om en anti-vaxxer som föreslår ”urinterapi” som botemedel mot covid och ett college campus som fick sin prideflagga stulen och ersatt med en sydstatsflagga.

Exakt vad som är fabricerat i varje enskild artikel framkommer inte i pressmeddelandet.

USA Today – faktagranskare åt Facebook

Tidningen skriver att man beklagar den uppkomna situationen och att man eftersträvar att alltid vara sakliga och faktamässigt korrekta i all sin rapportering. Hädanefter kommer man att vidta flera åtgärder för att kvalitetssäkra sin journalistik.

USA Today är USA:s största dagstidning, enligt statistiksajten Infoplease. Tidningen bildades 1982 och ägs av massmediebolaget Gannett.

USA Today är dessutom – tillsammans med bland andra AFP och Reuters – en ”faktagranskande partner” till Facebook, något som sociala medier-jätten deklarerade i ett pressmeddelande den 26 juni 2020.

”Att förse nationen med faktamässig information är kärnan i vad våra journalister gör varje dag på Gannett och USA Today. Därför var det inte en fråga om vi skulle gå med i Facebooks faktagranskningsprogram, utan när”, lyder ett citat från Caroline Harris, vice-president för Gannetts digitala distribution, i pressmeddelandet.

Läs även: Abnormt eller inte: DN svarar på kritiken mot faktagranskningen av Hanif Bali

Läs även: Sky News: Techbolagen censurerar nyhetsrapportering om det amerikanska valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag