Sky News: Techbolagen censurerar nyhetsrapportering om det amerikanska valet

Bild: Public Domain/Faksimil Twitter
  • Fredag 6 nov 2020 2020-11-06
E-post

Facebook och Twitter hindrar nyhetsbolagen från att rapportera om det amerikanska valet, bland annat genom att hindra dem från att citera president Trump, enligt Sky News digitala redaktör Jack Houghton.

De stora techbolagen Facebook och Twitter censurerar nyhetsrapporteringen om det amerikanska valet, säger Sky News digitala redaktör Jack Houghton.

Läs även: Upplopp i USA – presidentval ännu inte avgjort

Houghton tar upp hur Twitters faktagranskare har censurerat inlägg om valet där man inte kunnat veta vad som varit sant eller inte, och att Facebook censurerat Sky News för att man citerat president Donald Trump.

Läs även: Skyttedal och Tobé röstade på Bah Kuhnkes BLM-resolution: Kritiserar Trump och kräver genusperspektiv

–  Det amerikanska valet skulle bli ett stresstest för friheten till engagemang på dessa plattformar, och förutsägbart nog har tech-giganterna misslyckats, säger Houghton.

– Jag vill läsa mer insikter, inte färre, och jag är säker på att de flesta amerikaner känner likadant. Även om du tycker att Trumps kommentarer är uppviglande, sårande, grundlösa eller felaktiga, ska det inte spela någon roll. Du har rätt att höra dessa kommentarer och vi har rätt att rapportera dem, säger Houghton.

Flera av president Donald Trumps twitterinlägg har censurerats och försetts med varningstexter och faktagranskningar.

Inläggen handlar om räkningen av röster i flera avgörande delstater, där Biden tagit ledningen i ett sent skede av rösträkningen. Trunp säger att han kommer bestrida flera av resultaten i domstol.

Läs även: Twitter censurerar Trump: ”Förhärligande av våld”

Läs även: Trumpsupportrar demonstrerade för yttrandefrihet – blev misshandlade av motdemonstranter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag