Reportrar utan gränser varnar: Public service har blivit ”propagandaorgan” – i andra länder

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 13 sep 2019 2019-09-13
E-post

BORÅS Nu varnar organisationen Reportrar utan gränser för att SVT och SR kan förvandlas till propagandaorgan för regeringsmakten i Sverige. – Det kan kännas långt borta i Sverige, men det pågår en diskussion bland politiker i Sverige om det ska läggas ner eller helt enkelt bli mer kontroll av innehållet från politiskt håll, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser till SVT.

Det var på tisdagen som Reportrar utan gränser träffade journalister och gymnasieungdomar i Borås och varnade för att den oberoende journalistiken är satt under press i Sverige.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, nämnde särskilt public service – i Sverige SVT och Sveriges Radio – och hur det i länder som Polen och Ungern politiserats. I SVT:s artikel beskrivs det som att public service i vissa länder har blivit ”regeringars propagandaorgan”.

– I Polen och även i Ungern har vi sett en politisering av public service. Där regeringspartiet helt enkelt styr innehållet, säger Erik Halkjaer till SVT.

Halkjaer påpekar att man ser en utveckling av hat och hot mot journalister.

Nyheter Idag redogjorde nyligen för hur SVT bluffade om hur asylmigranter som kom till Sverige under 2015 var högutbildade.

Läs mer: ”Kompetensregnet” – så ljög SVT om att asylmigranter var högutbildade

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) spred någon månad tidigare i ett förstamajtal ett liknande budskap då hon påstod att asylmigranterna som då kom till Sverige ofta var ”unga och välutbildade”.

Läs mer: Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”

Läs även: Så backar SVT efter skandalintervjun om Normans bok och Nyheter Idag

Läs även: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag