Riksdagspolitikerna får högre lön – Allard: ”Vad får vi för pengarna?”

Foto: Privat / Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
  • Tisdag 14 dec 2021 2021-12-14
E-post 3503

STOCKHOLM Ledamöterna i riksdagen får sina arvoden höjda med 1 600 kronor till 71 500 kronor i månaden. Det har riksdagens arvodesnämnd beslutat.
– Jag tycker inte vi får den politikerkår vi betalar för, säger Markus Allard som vill sänka politikerlönerna.

”I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden främst beaktat de löneförändringar som det tidigare träffats avtal om på arbetsmarknaden”, skriver riksdagen i ett pressmeddelande. Lönehöjningen gäller från och med 1 januari.

Markus Allard är partiledare för Örebropartiet, som vill sänka politikerlönerna kraftigt. Han sitter också i Örebros kommunfullmäktige.

– I och med höjningarna av riksdagsledamöternas arvoden höjs därigenom också de flesta kommun- och regionpolitikernas arvoden då dessa oftast utgår från riksdagsarvodena på ett eller annat sätt. Skulle man räkna på den sammanlagda kostnaden som skattebetalarna får bära så innebär höjningen mångmiljonbelopp, säger han.

– Sedan kan ju vissa argumentera för att det inte är jättestora summor i sammanhanget, men jag tycker att politiker har för höga löner generellt. Speciellt här på kommunala och regionala nivåerna.

Allard påminner om affärsmannen Leif Östlings kända citat: ”Vad fan får jag för pengarna?”

– I och med denna höjning kommer jag som heltidsanställt kommunalråd i Örebro att tjäna 71 500. Nu behåller jag ju det jag skulle fått efter skatt om jag tjänade hälften – resten avsätter jag för att hjälpa örebroare i sin vardag. Men kärnfrågan måste ju vara ”vad får vi för pengarna?”, både nu och med varje skattekrona.

– Jag tycker inte vi får den politikerkår vi betalar för om jag säger så. Jag tycker man skulle kunna sänka lönerna till ett spann mellan 35 000 till kanske 50 000 därikring, beroende på vilket uppdrag det är.

Läs även: Fridolins sista motion: Sänk riksdagslönerna kraftigt

Läs även: Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag