Rikspolischefen tror på ”fem-tio år till” av skjutningar

Bild: Joakim Berndes/Wikimedia Commons
  • Fredag 5 jul 2019 2019-07-05
E-post 1398

Sverige kan räkna med fem-tio år till av dagens höga nivå av skjutningar och grovt våld, säger rikspolischef Anders Thornberg, som menar att hela samhället måste hjälpa till för att vända utvecklingen.

Elva personer har hittills skjutits ihjäl i Stockholm i år. Det är lika många som under hela förra året. I hela landet har 23 personer skjutits ihjäl, jämfört med 45 personer förra året – vilket var en hög siffra.

Nu säger rikspolischef Anders Thornberg till Aftonbladet att polisens kapacitet att hantera de kriminella gängen kommer att bli bättre när man anställer ny personal de kommande åren.

Läs även: Löfven lovar ”knäcka” kriminella gängen

Men han tror inte att polisen kommer ”knäcka” gängen inom de kommande åren. Istället menar Thornberg att vi kommer att få vänja oss vid det grova våldet i många år framöver.

– Vi har sagt att det här kan fortsätta i fem-tio år till i de här särskilt utsatta områdena, säger Thornberg till Aftonbladet.

Thornberg syftar på skjutningar och grovt våld, men menar att det grova våldet hör samman med narkotikahandeln.

– Det handlar om narkotika också. Narkotika är etablerat i samhället och det är vanliga människor som köper det. Det finns en marknad som gängen slåss om. Mycket handlar om narkotikahandel, säger Thornberg, som menar att hela samhället måste hjälpa till för att stoppa den grova kriminaliteten.

Läs även: SVT-reporter: Kan inställd renovering för 15 år sedan vara orsak till skjutningen i Sollentuna?

– På sikt är det en ödesfråga för Sverige att vi kan bryta den här tillväxten, att det får konsekvenser om man är ung och begår brott. Från polisens sida kan vi inte lösa det här över en natt. Vi vill få alla goda krafter i samhället att göra sitt jobb, säger Thornberg.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag