Risk för tågkaos efter urspårat Arlanda express

Bild: Achaari CC BY-SA 4.0
  • Lördag 27 maj 2023 2023-05-27
E-post 0

Efter att ett Arlanda express-tåg spårat ur i närheten av Märsta norr om Stockholm har två personer körts till sjukhus med ambulans. Därtill kan ett hundratal meter räls ha förstörts. På grund av olyckan riskerar Sverige ett tågkaos med flera förseningar i SJ-trafiken samtidigt som Stockholms pendeltågstrafik påverkas på sina håll och kanter.

Det var vid 04.40 tidigt på lördagsmorgonen som larmet gick om att ett norrgående Arlanda express-tåg spårat ur nära Märsta.

67 passagerare befann sig ombord på tåget när olyckan skedde och fick evakueras. Två personer skadade sig och fick föras till sjukhus, rapporterar Polisen.

– Jag har inga uppgifter om att någon skulle ha fått allvarliga skador, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg till TV4 Nyheterna.

Vad som orsakat olyckan är för tidigt att svara på, menar Arlanda express vd Magnus Zetterberg.

– Vi är väldigt fokuserade här på morgonen att hjälpa räddningstjänsten. Hela vår beredskap på plats med kamratstöd och liknande för våra anställda. Vi har fokuserat att ta hand om kunderna och våra anställda, säger han till Expressen.

Till följd av olyckan är nu samtliga avgångar med Arlanda express inställda. Dessutom påverkas pendeltågstrafiken norr om Stockholm där tågen tar en annan väg mellan Knivsta och Upplands Väsby. Inga tåg stannar för närvarande på Arlanda C.

– SJ-tågen kommer att gå via Märsta i stället för Arlanda. Så det kan bli en del förseningar eftersom det är fler tåg som går den vägen. Än så länge har vi inte behövt ställa in några avgångar, men det kan bli en del förseningar, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour till Expressen.

Det urspårade tåget har inte vält utan står upprätt. En vagn är helt urspårad medan två har sina hjul vid sidan av tågrälsen.

Urspårningen har lett till att ett hundratal meter räls är skadad.

– Det är ett hundratal meter utav spåranläggningen som är trasig. Det innebär att det kommer vara en hel del återställningsarbete efter att själva utredningen och analysen är påbörjad utav Haverikommissionen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TV4 Nyheterna.

Arbetet med att reparera spåranläggningen kommer enligt Olsson att ta ett tag och är inget som kommer vara klart under lördagen.

Läs även: Tåg spårade ur – krockade med kor

Läs även: Kaos i Stockholms tågtrafik när vild strejk inleds efter sviket vallöfte från S

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag