Roberto döms till böter för sexköp – utredning om oaktsam våldtäkt läggs ned

Roberto på Göteborgs bokmässa 2008. Bild: Vogler/CC BY 3.0
  • Lördag 19 Dec 2020 2020-12-19
E-post 300

Utredningen om att Paolo Roberto i och med sitt sexköp ska ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt läggs ned. Anledningen är att den prostituerade kvinnan inte har kunnat förhöras, enligt Aftonbladet.

– Vi har försökt komma i kontakt med den här målsägande för i ett våldtäktsärende så måste vi ha kvinnans berättelse för att jag objektivt ska kunna utreda om något har skett mot hennes vilja, säger kammaråklagare Paulina Brandberg som varit förundersökningsledare i ärendet, till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi har försökt nå den här kvinnan, både vi och hennes målsägarbiträde. Hon är rumänsk medborgare så vi har även försökt via rumänska myndigheter, men nu är det min bedömning att vi inte kommer längre.

Läs även: Paulo Roberto bekräftar sexköp – Snecker (V): ”Sexköp måste leda till fängelse”

Kvinnan förhördes i samband med att Roberto greps, men då fanns ännu inga misstankar om våldtäkt och kvinnan förhördes enbart om Robertos sexköp.

– Så i det förhöret fick hon frågor om hon sålt sexuella tjänster, vilken typ av sexuella tjänster och om betalningen, säger Brandberg till Aftonbladet.

Misstankarna om våldtäkt väcktes efter Robertos intervju med TV4 Nyheterna med anledning av sexköpet, där Roberto bland annat sade att han trodde att kvinnan kan ha tvingats till att sälja sex.

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, sade Roberto bland annat i intervjun.

Flera menade efter intervjun att Robertos i och med sitt uttalande kan ha erkänt sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

– Det han säger kan faktiskt uppfattas som att han skulle gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt och där är maxstraffet fyra års fängelse. Om den kvinna som han idkat sex har tagits hit med hjälp av människohandlare så är den springande punkten juridiskt om man med säkerhet kan anta att han vetat om det, sade den kände kriminologen Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon

Då förundersökningen om oaktsam våldtäkt läggs ned utfärdar åklagare ett strafföreläggande på det sexköp Roberto erkänt. Det handlar om 50 dagsböter, vilket är standard för sexköp, och i Robertos fall blir bötessumman 15 500 kronor.

– Det är väl ganska skönt för honom att få lägga det här bakom sig och det var ganska väntat också, säger Robertos advokat Thomas Martinson till Aftonbladet.

Läs även: S-kvinnor: Anmäl pappor som köper sex till socialtjänsten

Läs även: Snecker (V): ”Då går moderata företrädare ut och ryggdunkar torsken”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag