Rödgröna rasar mot utredning av public service: ”Operation högervridning”

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Nyheter Idag
  • Lördag 25 feb 2023 2023-02-25
E-post 0

Tidöpartierna har tagit beslut om en ny utredning kring hur public service-bolagen SVT, SR och UR ska sköta sitt uppdrag. Det får flera inom oppositionen att gå i taket, som nu anklagar de blågula för försök till politisk styrning. Däribland Miljöpartiets språkrör Per Bolund som varnar för en liknande utveckling som i Ungern och Turkiet.
– Det signalerar att man är beredd att på olika sätt politiskt påverka public service, säger han till SvD/TT.

I en debattartikel för Dagens Nyheter skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) tillsammans med Alexander Christiansson (SD), Roland Utbult (KD) och Robert Hannah (L) om den nya utredningen.

”Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har enats om direktiven för utredningen, med den övergripande målsättningen att public service ska behålla den trovärdighet man i dag åtnjuter hos stora delar av Sveriges befolkning, men också att dess legitimitet ska stärkas hos dem som i dag saknar förtroende för, eller inte har någon relation till, public service”, skriver de i artikeln.

Läs även: Påtaglig vänstervridning i public service enligt opinionsmätning

Utredningen i fråga ska lägga grunden för public service-bolagens kommande sändningstillstånd. Det kommer att träda i kraft 2026 när det nuvarande tillståndet löper ut och gälla i åtta år framåt. Därmed blir det ett historiskt långt sådant.

En formulering i direktiven för utredningen är att Granskningsnämnden ska få utökade möjligheter att ”meddela sanktioner” när public service inte fullföljer sitt uppdrag.

– En stor del av befolkningen har förtroende för public service. Men det finns grupper som inte har det och för trovärdigheten är det då centralt att Granskningsnämnden får möjlighet att agera när public service brister i sitt uppdrag, säger Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson till SvD/TT.

Varnar för politisk styrning

Oppositionen är emellertid inte positivt inställda till de nya direktiven. Miljöpartiets språkrör Per Bolund varnar för att Sverige ska gå åt samma håll som Ungern och Turkiet och att regeringen försöker införa politisk styrning av medier.

– Det signalerar att man är beredd att på olika sätt politiskt påverka public service. Vi har sett liknande tendenser vad gäller konsten från Sverigedemokraternas håll. Man tycker att konst och medier som är finansierade av det offentliga ska man också styra över. Det är helt emot de principer som har gällt under lång tid, säger han till SvD/TT.

Läs även: MP-förslaget: Politisk styrning av SVT-nyheter

Även Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är kritisk.

– Det nämns inte med ett enda ord hur man ska stärka och utveckla public service oberoende. Där menar jag att SD har fått ett stort genomslag, säger hon till Dagens Nyheter.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, kallar utredningen för ”Operation högervridning”.

SVT:s vd Hannah Stjärne är emellertid försiktigt positiv till de nya direktiven.

”Det är positivt att regeringen vill se ett moderniserat uppdrag för public service som är fullt ut teknikneutralt och med ett beredskapsuppdrag som fungerar för människors digitaliserade medievanor även på lång sikt”, säger hon i en skriftlig kommentar till SvD/TT.

Läs även: MED: ”Dags att lägga ner public service”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag