Rödgröna stryker kamp mot antisemitism

Stockholms rödgröna styre. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 6 Dec 2022 2022-12-06
E-post 124

En skrivelse i Stockholms stadsbudget från det forna blågröna styret beskriver hur skolorna ska arbeta mot rasism och antisemitism. Det nya rödgröna styret har adopterat skrivelsen med ett litet undantag – ordet antisemitism har strukits, rapporterar SvD/TT.

I budgeten från det forna blågröna styret stod det: ”stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och radikalisering samt olika former av rasism, till exempel antisemitism…”

Nu står det istället: ”stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och radikalisering, samt olika former av rasism.”

Ordet antisemitism har därmed strukits från skrivelsen.

– Det står inte någonstans, hela ordet är helt borta, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) till TT.

I våras presenterades en kartläggning som gjorts på uppdrag från det forna styret om antisemitismen i Stockholms skolor. Enligt undersökningen ska skolpersonal ha tagit lätt på heilningar samt antisemitiska och nazistiska skämt – även när de upplevts som obehagliga av judiska elever.

Men undersökningen till trots har tillägget om antisemitism nu strukits.

Jan Jönsson tycker det är märkligt att skrivelsen har tagits bort från budgetdokumentet och upplever inte att det har funnits någon politisk konflikt kring den.

– Med tanke på de allvarliga brister den visade och att antisemitismen tagit i kliv framåt i västvärlden, så är det viktigt att det står med i det viktigaste dokumentet som kommunen styrs av, säger Jan Jönsson.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) understryker dock att arbetet för att motverka antisemitism kommer fortsatt att ligga högt upp i prioritetsordningen för det nya styret.

– Vi har problem med olika former av rasism och antisemitism är ett väldigt prioriterat område, men det finns ju också fler former av rasism som vi behöver arbeta mot. Men det är alltid en risk att man glömmer och förbiser något, säger hon till TT.

”Detta får inte passera obemärkt”

På Twitter reagerar bland annat Judiska Ungdomsförbundet på nyheten om att antisemitism strukits ur budgetdokumentet.

”Detta får inte passera obemärkt. Vi har haft en god dialog med skolborgarrådet där vi förstod det som att bekämpningen av antisemitismen fortfarande är en högst prioriterad fråga”, skriver förbundet.

När Nyheter Idag når Judiska Ungdomsförbundets generalsekreterare Nina Tojzner säger hon att de har varit i kontakt med skolborgarrådet och kommer att ha ett möte inom kort. Därför vill hon inte kommentera frågan ytterligare för tillfället.

Nyheter Idag har även sökt Svenska kommittén mot antisemitism för en kommentar.

Läs även: Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Läs även: Göran Persson om SSU:s antisemitism: ”Stark influens ifrån Mellanöstern”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag