Rosengård brinner efter koranbränning

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 4 sep 2023 2023-09-04
E-post 0

Natten till måndag rasade ett våldsamt upplopp i Rosengård i Malmö, med brinnande bilar och stenkastning mot polis. Upploppet följde på att Salwan Momika bränt koraner i Malmö på söndag eftermiddag, och i Rosengård syntes banderoller med texterna ”Missbruka ej yttrandefrihet” och ”Nej till koranbränning”.

På söndag eftermiddag bröt ett våldsamt upplopp ut på Värnhemstorget i Malmö när Salwan Momika brände koraner vid en allmän sammankomst.

Enligt Expressen kastades föremål som stenar, en glasflaska och en plåtburk på Momika, och två personer omhändertogs när de försökte forcera polisens avspärrningar.

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp, och tre personer har gripits: två som misstänkta för våldsamt upplopp och en för blåljussabotage. Ytterligare tio personer har omhändertagits.

– Generellt för våldsamt upplopp så är det att en folksamling sätter sig upp mot ordningsmakten, i det här fallet polisen. Om det har riktats mot polisen eller arrangören i det här fallet låter vi vara osagt än så länge, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till Expressen.

Läs även: Danska regeringen vill förbjuda koranbränning – ska ge upp till två års fängelse

På kvällen utbröt ett ännu större upplopp i stadsdelen Rosengård där bilar sattes i brand och sten kastades mot polis.

Polisen fick det första larmet om bilbränder i Rosengård. Enligt Expressens fotograf hade infarterna till Ramels väg spärrats med brinnande bilar.

– Folk springer fram och tillbaka och slår sönder bilar. Hela gatan står i brand, säger han till Expressen.

Under kvällen utsattes polisen för stenkastning, och flera bilar och ett miljöhus sattes i brand. Vid ett-tiden natten mot måndag sattes även ett underjordiskt garage i brand.

En film från platsen visar hur flera mörkklädda personer kastar sten mot polisbilar som kommer till en plats där det brinner.

På en annan film syns upploppsmakare välta en personbil. Pelle Zackrisson, som delat filmerna, är tidigare medarbetare på Nyheter Idag.

Dagens Nyheters reporter Anders Hansson bevakade händelsen på plats, och tonade ned upploppet i en kommentar till sin tidning.

– Det är ett litet gäng maskerade personer kastar sten mot polisens fordon. Många är ute och tittar på det som händer, men inte många deltar, sade han vid 23-tiden på söndagen.

Hansson får stöd i sin uppfattning att få deltog i våldet av Jimmy Modin på polisen i Region Syd.

– Det tycker jag absolut att man kan säga. Majoriteten som var på plats har varit åskådare, medan en handfull som varit drivande, säger Jimmy Modin till DN på måndag morgon.

Banderoller med texterna ”Missbruka ej yttrandefrihet” och ”Nej till koranbränning” visades på Rosengård på söndagen, men polisens presstalesperson Evelina Olsson ville inte dra slutsatsen att nattens upplopp hängde ihop med eftermiddagens koranbränning.

– Det ligger nära till hands att anta det. Men vi kan inte dra några slutsatser i nuläget, säger hon till DN.

Läs även: S: Utred om koranbränningar är hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag