S: Utred om koranbränningar är hets mot folkgrupp

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/ President.gov.ua/CC BY 4.0.
  • Onsdag 30 aug 2023 2023-08-30
E-post 0

Regeringen vill stoppa koranbränningar genom en ändring av ordningslagen, vilket flera partier inklusive Socialdemokraterna är emot. Det innebär emellertid inte att S vill att koranbränningar ska tillåtas. På onsdagen presenterade partiet nämligen sitt förslag för att stoppa koranrbänningar: genom att utreda om de kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.

– Koranbränningarna utförs av en väldigt liten grupp. Syftet är inte att väcka debatt, utan att hetsa och skapa konflikt, säger partiledare Magdalena Andersson (S) under en pressträff på onsdag eftermiddag enligt SVT.

Andersson är även kritisk till att regeringens utredning om att stoppa koranbränningar genom en ändring av ordningslagen kommer presenteras först nästa sommar, och jämför med den fart med vilken den danska S-regeringen har agerat med sitt lagförslag om att förbjuda koranbränningar.

– I Danmark lyckades man ta fram en lagstiftning på tre veckor, i Sverige borde man väl kunna lyckas med detsamma på tre månader, säger Andersson.

Andersson sågar även regeringens förslag om en ändring av ordningslagen, och framhåller det egna förslagets fördelar vid en jämförelse.

– För det första skulle det inte innebära att polisen ska göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. Det andra är att de utformas religionsneutralt, för en ändring i ordningslagen skulle i praktiken kunna innebära att det är förbjudet att bränna koraner men tillåtet att bränna Bibeln, säger Andersson.

Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg har länge argumenterat för att koranbränningar ska räknas som hets mot folkgrupp.

Richard Jomshof (SD) kommenterar S-förslaget med att ”det har konstaterats vid i varje fall två olika tillfällen att koranbränningar inte är ’hets mot folkgrupp'”.

Läs även: Danska regeringen vill förbjuda koranbränning – ska ge upp till två års fängelse

Läs även: Islamister hyllar danska regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag